С искане за по-чист въздух и спиране на проектите за

...
С искане за по-чист въздух и спиране на проектите за
Коментари Харесай

Два протеста в София – граждани искат по-чист въздух

С искане за по-чист въздух и прекъсване на плановете за съоръжения за горене на боклуци представители на сдруженията „ За Земята “ и „ Дишай, Девня “ се събират пред Министерството на околната среда и водите, съобщи БНР.

Конкретният мотив за неодобрение са капиталови планове за нови уреди в Девня и търгът за избор на реализатор на Софийския инсинератор, който ще създава топлинна и електрическа сила посредством изгаряне на гориво, добито от битови боклуци. Първата от двете планувани за през днешния ден демонстрации беше планувана за 08:30 часа.

Индустриалният град Девня се трансформира в място за горене и депозиране на боклуци, сигнализира пред БНР Ваня Захариева от сдружението „ Дишай, Девня “.

„ Затова сме тук, с цел да кажем „ стоп “, Девня не е котловина на боклука “.

Междувременно в столицата тече процедура за избор на реализатор на плана за бъдещия инсинератор на площадката на ТЕЦ-София, макар че против построяването на оборудването се водят правосъдни каузи, разяснява Десислава Стоянова от „ За Земята “.

„ Една такава апаратура единствено ще способства за микса от замърсители, които имаме към този момент в града “.

Довечера протестно шествие ще тръгне в 18:00 часа от Министерството на здравеопазването към Министерство на околната среда и водите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР