С искане да бъде оттеглен проекта на Закон за вероизповеданията,

...
С искане да бъде оттеглен проекта на Закон за вероизповеданията,
Коментари Харесай

Евангелските общности – на втори протест в Добрич и Силистра

С искане да бъде отдръпнат плана на Закон за вероизповеданията, който идната седмица на 29 ноември би трябвало да влезе на второ четене в Народното събрание, в Добрич се събраха на повторно на митинг представители на евангелската общественост, която в града е към 700-800 души и има шест църкви. Около 50 души направиха шествие от паметника на Кирил и Методий до регионалната администрация.

„ След първите ни митинги и срещите в парламентарната комисия имаше някои отстъпки, само че ние продължаваме да стоим на позицията си, че този закон е антиконституционен най-малко по 4 члена от Основния закон на страната– измежду които независимост на събиране, независимост на изложение и други Той изобщо не би трябвало да се гласува” – сподели свещеник Николай Марков от църквата „ Отворено небе”. И друга заплаха се е появила сред двете четения на закона – сигнализира Марков. „ Внесено е предложение, вместо досегашните 300 души, нужни за регистрация на изповедание, минималният брой да е 3000. Това значи, че католическата и арменската черква може да не бъдат регистрирани, поради незадоволително хора” – изяснява още пасторът.

Според него, не устоя и обяснението, че законът ще пази националната сигурност. „ Никой терорист няма да се записва в Дирекцията по вероизповеданията, да дава декларация пред Сметната палата за източници на финансиране и други Този закон е подобаващ за Пакистан или Иран, само че не и за България, член на Европейския съюз ” – добавя Марков.

Протестиращите не са съгласни и с членовете в закона, съгласно които не можеш да проповядваш, в случай че нямаш българска тапия за богословие. „ Аз съм приключил древен лицей в Съединени американски щати. С дипломата си мога да пропагандирам в целия свят, само че не и в България “ - уточни Марков. Това условие ще затвори и евангелските църкви в ромската общественост, които са към 1000, добави той.

Протести има и в Силистра. Протестът е втори за този месец. Според пастора на Обединената Божия черква в Силистра Янко Добрев планът е "реставрация на комунистическия Закон за вероизповеданията от март 1949 година ". "Тогава хората са нямали никаква опция да реагират заради репресиите, само че в този момент имаме независимост да кажем нашето мнение ", сподели в словото си на митинга свещеник Янко Добрев. В словата на ораторите на митинга бе очебийно, че той не е антиправителствена демонстрация и евангелско-протестантските църкви постоянно са допринасяли за добруването на страната. Участниците в митинга насочиха молитва за България.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР