С интервал от 9 часа и с магнитуд 7,8 и

...
С интервал от 9 часа и с магнитуд 7,8 и
Коментари Харесай

Разрушителните земетресения в Турция идват в критичен момент за бъдещето на страната

С период от 9 часа и с магнитуд 7,8 и 7,5 по скалата на Рихтер, земетресенията, които раздрусаха Турция и Сирия са най-силните в района от близо век насам. Към момента на писане на тази публикация броят на жертвите от е над 12 000, като към момента има доста изчезнали и тежко ранени.

Световната здравна организация дефинира броя на засегнатите от бедствието на 23 милиона души. Най-малко 6000 здания се срутиха.

Всичко това слага стопанската система на страната, която и преди нещастието не беше в цветущо положение, под сериозна опасност. Земетресението идва в сериозен миг за бъдещето на Турция, написа CNBC.
 Снимка 605506
Източник:

Колкото до Сирия, опустошена от 12 години война и тероризъм, е още по-малко готова да се оправи с такава рецесия. Инфраструктурата й е мощно изтощена и страната остава под глобите на Запада. Хиляди от хората в засегнатите региони към този момент са бежанци...

Година от решаващо значение

Тъй като прахът от злополуката към момента се утаява, районните анализатори се концентрират върху дълготрайния вълнообразен резултат, който земетресенията могат да имат върху Турция - страна, чието 85-милионно население към този момент е затънало в стопански проблеми и чиято войска, стопанска система и политиката имат огромно въздействие надалеч оттатък нейните граници.
 Най-застрашените от сриване при земетресение здания, в които живее 20% от популацията на София
Най-застрашените от сриване при земетресение здания, в които живее 20% от популацията на София

Трагедията в Турция повдигна въпроса: " Безопасни ли са постройките, в които живеем? "

Тази година ще послужи като сериозна повратна точка за Турция, защото наближава президентските избори на 14 май. Резултатът от тези избори, без значение дали актуалният президент Реджеп Тайип Ердоган ще остане на власт или не, има големи последствия за популацията, стопанската система и валутата на Турция. За нейната народна власт също.

Отговорът на Ердоган на бедствието, както и понасянето на отговорност за това за какво толкоз доста здания не са били проектирани по този начин, че да могат да устоят на сходни земетресения, в този момент ще играят значима роля в неговото политическо бъдеще.

" Ако избавителните дейности се провалят и хората се разочароват, ще има противоположна реакция ", разяснява Майк Харис - създател на Cribstone Strategic Macro, пред CNBC.
 Снимка 605691
Източник:

" И другият проблем, несъмнено, са постройките, кои от тях и за какво са се срутили. Доколко те са издигнати според новите международни наредби и за какво управляващите не са наложили регулации. Това може да бъде сериозен удар за Ердоган. Така че, турският президент може и да загуби надзор над случващото се. "

Ердоган прикани за предварителни избори през май

Изборите идват на фона на националната рецесия, обвързвана с разноските за живот, с инфлация от над 57% и спад от над 80% единствено сред август и ноември. Много анализатори споделят, че този ход разкрива спешните проекти на Ердоган да си обезпечи още един мандат на власт, преди спорните му стопански политики да имат противоположен резултат.

Харис споделя, че президентът е основал " тази странна обстановка, при която инфлацията е 80%, само че той би трябвало да поддържа валутата постоянна най-малко до изборите ". Чрез доста противоречиви политики Ердоган " откри един доста изобретателен метод, много безценен метод, за дедоларизиране на стопанската система ", акцентира специалистът, давайки образци като разрешението турците да държат банковите си депозити при 13% лихвен %, с обещанието загубите им да бъдат покрити, в случай че валутата падне още повече.
 Земетресения за милиони: Това са най-скъпите земни земетресения в историята
Земетресения за милиони: Това са най-скъпите земни земетресения в историята

Въпреки че това са едни от най-значимите бедствия за човечеството, икономическата цена не отразява жертвите

Харис самоуверено предвижда: " Всъщност турската лира би трябвало да се срине, в случай че той завоюва, тъй като президентът е основал този неестествен сюжет, който не може да бъде поддържан за дълъг интервал от време. "

Популистките ходове като увеличение на заплатите и понижаване на възрастта за пенсиониране може към този момент да са невъзможни, защото ще би трябвало да се насочат повече обществени средства към възобновяване на цели градове.

Икономическо безпокойствие

Икономическият крах на Турция се подхранва от композиция от високи световни цени на силата, пандемията, породена от Covid-19 и войната в Украйна, както и от най-вече икономическите политики, ръководени от Реджеп Ердоган, които потиснаха лихвените %,и макар растящата инфлация. Така изпратиха турската лира до рекордно ниско равнище по отношение на $.

Валутните запаси на Турция понижиха внезапно през последните години, а дефицитът по настоящата сметка на Анкара набъбна. Лирата изгуби близо 30% от цената си по отношение на $ през последната година, което съществено навреди на покупателната дарба на турците. Навреди на известността и на Ердоган.
 Бизнес под напън: търговците на дребно замразяват цените в Турция
Бизнес под напън: търговците на дребно замразяват цените в Турция

До какво ще докара това?

През последните години вложителите всеобщо изтеглят парите си от Турция, като в същото време с това нейната мощна роля в НАТО, както и на международната сцена като цяло наподобяват застрашени. В интернационален проект бъдещето на Турция е обвързвано с войната в Украйна, като се има поради ролята на Ердоган като медиатор сред Киев и Москва.

Турция е главният член на НАТО, който към момента стои на пътя на присъединението на Швеция и Финландия към мощния защитителен съюз. Анкара посредничи между Украйна и Русия в Черноморската самодейност за зърно, която разрешава жизненоважни доставки да бъдат изнасяни от Украйна за останалия свят, макар съветската военноморска обсада на черноморските пристанища.

Отговорът на Ердоган на земетресенията и последвалото показване на изборите ще окажат въздействие върху всичко това.
 Бизнес под напън: търговците на дребно замразяват цените в Турция
Бизнес под напън: търговците на дребно замразяват цените в Турция

До какво ще докара това?
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР