С интерес наблюдавам как лидери на все още управляващите партии

...
С интерес наблюдавам как лидери на все още управляващите партии
Коментари Харесай

Петър Волгин: Евроатлантически страх от избори 

С интерес следя по какъв начин водачи на към момента ръководещите партии и лица от обслужващия ги медиен личен състав вървят с променени лица и кахърно повтарят: „ Аууу, ще има избори! Ауууу, какъв брой неприятно! Аууу, завършек на стабилността! Лелеееее, заплашен е евроатлантическият път на България! “.

Даже министър председателят в оставка предизвести в това телевизионно послание, което съгласно редица специалисти си беше чисто нарушаване на Закона за радио и телевизия, че страната може да бъде хвърлена в безпорядък. Имаше поради изборите, когато говореше за безпорядък.

Странен е този боязън на ръководещите от идния избор, не намирате ли? Малко ми е неловко, че би трябвало да дублирам азбучни истини, но се постанова, имайки поради държанието на присъстващите към момента в ръководството. Изборите са главен детайл на всяко демократично общество. Да, не са единственият, само че са оня основополагащ механизъм, без който демокрацията не съществува. И надлежно всеки, който не желае да има избори, няма по какъв начин да бъде наименуван демократ. Защото не почита или се опасява, или и двете, от правото на естествените хора да изразят мнението си и да трансформират политическата конюнктура.


Неведнъж съм казвал, че тези, които към момента ни ръководят, не са нито демократи, нито либерали. Да, назовават себе си по този начин, само че дейностите им приказват за нещо напълно друго. Единственото, което ги интересува, е наличието във властта. Тези хора може и да не са изключително умни, само че въпреки всичко си дават ясна сметка, че при предварителните избори огромна част от гласоподавателите ще гласоподават против оставането им на власт. Това важи с изключително мощ за ПП-ДБ, за тези, които допреди девет месеца обещаваха по какъв начин ще разградят „ модела ГЕРБ “, ще демонтират „ модела Пеевски “, след което се чучнаха точно в скута на ГЕРБ и на Пеевски. Повече от несъмнено е, че наблюдавайки това държание, доста гласоподаватели, които са дали своят вот за ПП-ДБ, няма да повторят тази неточност на идните избори. Ето за какво въпросните „ демократи “ и „ либерали “ толкоз се боят от предварителния избор.

Има и още една причина, заради която водачите на тази групировка гледат с смут на идните избори. И тя е обвързвана с направените от самите тях промени в Конституцията, засягащи статута на служебния кабинет. ПП-ДБ толкоз се бяха увлекли да орязват президентските пълномощия, че не видяха, че с въпросните промени дават цялата власт в предизборния интервал на ГЕРБ. Просто тъй като съвсем всички претенденти от ограничавания лист за служебни министър председатели са заели въпросните позиции със съдействието точно на партията на Борисов. Напълно естествено е да се допусна, че когато подобен човек стане министър председател, той ще назначи министри със същия политически профил. И всичко това ще стане факт, с помощта на ПП-ДБ, които някои, незнайно за какво, не престават да смятат за доста умни.

Наистина е изумително по какъв начин избрани политици отхвърлят да се поучат от грешките си. Преди десетина години Христо Иванов и тогавашната му евроатлантическа компания още веднъж дружно с ГЕРБ и Движение за права и свободи сътвориха някаква велика правосъдна промяна. Благодарение на това тяхно създание за основен прокурор беше определен Иван Гешев и си имаме сегашния Висш правосъден съвет. После Христо Иванов и останалите юридически гении се оправдаваха, че били имали напълно разнообразни проекти, които ГЕРБ и Движение за права и свободи изкористили и подменили. И макар този горчив опит тези велики политически дейци още веднъж потеглиха да трансформират Конституцията с помощта точно на партиите, които ги били излъгали. Тоест не престават да настъпват мотиката и да се надяват, че тя няма да ги удари по главите. Е, удари ги.


Не ми наподобява изключително мъдро това държание. А пък напълно несвоевременно е да караш министри на непознати страни да звънят на Бойко Борисов с молба да ходатайства за назначението на този или оня за министър. Такова държание не просто не е мъдро, то граничи с националното изменничество. Тези политици, които разчитат на помощта на непознати държавници или които непрекъснато вървят до Посолството за инструктаж, предават суверенитета на страната си. С държанието си те споделят следното на евроатлантическите ни сътрудници – помогнете ни да останем на власт, след което ще ви върнем услугата и ще вършим всичко, което пожелаете.

Съвсем обикновено е тези политици да се опасяват от избори. Защото на изборите гласоподавателите ще покажат какво мислят за това държание. Тоест ще създадат всичко допустимо такива политици да бъдат държани колкото се може по-далеч от властта. Да, знам, че водачите на обединения като Политическа партия и Демократична България нямат изключително високо мнение за сънародниците си и считат, че с лекост могат да ги манипулират или, казано политически неточно, да ги лъготят. Само че това е много лъжлива визия. И таман на избори гласоподавателите санкционират сходни самозабравили се партийци. Ето за какво в действителност е хубаво, че идват избори.

Коментарът на създателя е за предаването " Политически НЕкоректно " на БНР


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР