С иновативното двуфункционално устройство използването на пасивно охлаждане не означава

...
С иновативното двуфункционално устройство използването на пасивно охлаждане не означава
Коментари Харесай

Хибриден панел произвежда и… пести енергия

С новаторското двуфункционално устройство потреблението на пасивно изстудяване не значи да се жертва производството на електрическа енергия на покрива

Проф. Шанхуй Фен и докторантът Вей Ли с прототипното устройство (снимка: Л.А.Чичеро)

Нова хибридна система може по едно и също време да генерира електричество от слънчевата сила и пасивно да охлажда една постройка. Разработката е дело на откриватели от Станфордския университет отпред с професор Шанхуй Фен, а информация за нея бе оповестена неотдавна в сп. „ Joule “.

Климатиците са ефикасни средства за отопление и изстудяване, само че те употребяват много електрическа енергия, изключително при по-екстремно време. С повишението на световните температури казусът единствено ще се утежнява.

Системата за пасивно изстудяване на проф. Фен черпи топлинна сила от постройката и я излъчва към космоса посредством развой, наименуван радиационно изстудяване – без въобще да се изисква външен източник на сила. Когато бе показана за първи път през 2013 година, радиационната охладителна система предполагаше панелите за пасивно изстудяване да се поставят на покрива, където вероятно притежателите на постройката биха инсталирали слънчеви панели.

Сега учените са съчетали тази технология със безоблачен фотоволтаичен панел, с цел да получат по-добро решение: двуфункционално устройство, при което потреблението на пасивното изстудяване не значи да се жертва производството на електрическа енергия на покрива.

„ Изградихме устройството, което един ден може да създава сила и да пести сила – на едно и също място и едновременно, като управлява две доста разнообразни свойства на светлината “, споделя Фен, представен от GreenTech.bg.

Хибридното устройство има формата на двуслоен безоблачен панел. Горният пласт „ гледа “ слънцето. Той се състои от същите полупроводникови материали, употребявани за съществуващите покривни слънчеви панели.
още по тематиката
Долният пласт пък е изработен от материали, които трансформират топлината на постройката в избрана дължина на вълната на инфрачервената светлина. Тя може да премине непосредствено през атмосферата, което й разрешава да бъде предавана към космоса.

За да тества капацитета на концепцията, екипът е построил прототипно устройство с диаметър, почти еднакъв на диаметъра на тортена паница, и го инсталирал на покрива на постройка в Станфорд.

Тъй като прототипът не включва пласт от железно фолио, каквото нормално има при слънчевите кафези (което би предотвратило излизането на инфрачервената светлина), не било допустимо да се ревизира дали устройството създава електричество. Най-горният пласт, който всмуква слънчевата светлина, обаче достигнал температура с 24°C над околната температура, до момента в който радиационният охлаждащ пласт, подложен по-долу, се охладил с 29°C под околната температура.

„ Това демонстрира, че топлината се излъчва от изпод, през най-горния пласт, отивайки в космоса “, споделя Жен Чен, който в този момент е професор в Югоизточния университет на Китай, само че оглавява опитите като учен-постдокторант в лабораторията на Фен.

След като показва опциите за изстудяване на системата, екипът към този момент работи по планиране на слънчеви кафези, които не изискват железно фолио, тъй че едно устройство да може да охлажда постройката и да генерира електричество по едно и също време.

„ Смятаме, че можем да изградим практично устройство, което прави и двете неща “, споделя професор Шанхуй Фен.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР