С информационен семинар на 19 юли, петък, в Стара Загора

...
С информационен семинар на 19 юли, петък, в Стара Загора
Коментари Харесай

Кампания за ранна диагностика на ревматични заболявания в Стара Загора 

С информативен семинар на 19 юли, петък, в Стара Загора ще се сложи началото на скринингова стратегия за ранна диагностика на ревматични болести . Тя е част от акцията " Кажи не на страха, попитай ревматолог " на Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит (АПРА) за 2019 г. 
В рамките на програмата ще бъдат прегледани 20 души , само че единствено след авансово записване на телефон на Сдружение АПРА -  0898 86 85 57. Записването за прегледите, предопределени за хора на възраст от 18 до 50 години , ще се реализира в интервала ц9 . В тазгодишната акция са включени градовете Смолян, Бургас, Пловдив, Стара Загора, София, Хасково, Варна и Русе.
Основната цел на прегледите е ранна диагностика на болесттите при хора в млада и работоспособна възраст. При тях се реализира обзор на опорно-двигателната система, а в някои случаи и при потребност се прави ехограф на наранени стави. Сред другите цели на Националната акция „ Кажи не на страха, попитай ревматолог “ е навременното лекуване на ревматични болести, което обезпечава на пациентите положително качество на живот, и информиране на жители и пациенти посредством семинари за болесттите.
Според данните на социологическо проучване „ Предизвикателства пред пациентите с ревматични болести “ извършено измежду 300 пациенти през 2017 година, слагането на диагноза закъснява приблизително сред 5 и 10 години . Късното диагностициране покачва риска от инвалидизация на засегнатите от ревматични болести, освен това в млада възраст. Сред аргументите за закъснялата диагностика са ненавременното разчитане на симптоматиката и късния достъп на пациентите до ревматолог.
Едва 7,4% от заболелите пациенти за област Стара Загора са достигнали до ревматолог и са диагностицирани рано и в точния момент, сочи още изследването. Липсата на задоволително информация за признаците и ревматичните болести и неправилното ориентиране от страна на общопрактикуващи лекари към други експерти са измежду аргументите за късната диагностика. Най-често пациентите се насочват към профилирана лекарска помощ от ортопед и невролог вместо към ревматолог. Проучването сочи, че има и отвращение от страна на джипитата да се образоват за ревматичните болести, както и че пациентите постоянно се самолекуват поради отвод и/или боязън да потърсят експерт, което до ускорение на инвалидизацията.
В Стара Загора акцията се открива от 17 часа в зала " Фоайе " в постройката на община Стара Загора. В осведомителния семинар с изключение на членове на АПРА ще вземе присъединяване доктор Силвия Желева, експерт ревматолог, която ще приказва за диагностиката и опциите за лекуване на ревматичните болести. Експерт ще обясни софтуерния развой, приликите и разликите сред биоподобен и биологичен медикамент при провеждането на лекуването на ревматични болести. 
През 2018 година 280 души са минали през безплатните прегледи при ревматолог в градовете Ловеч, Плевен, Габрово, Велико Търново, Русе и Петрич в границите на акцията на АПРА " Кажи не на страха, попитай ревматолог ". Сдружението регистрира доста добър разговор и съдействие в интерес на пациентите и поддръжка на самодейностите й с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и с Комисията по опазване на здравето в Народното събрание (НС). АПРА добре си взаимодейства и с национални и локални медии за популяризирането на активността си, с коя вземат решение съответни проблеми в интерес на пациентите. 
Кампанията се реализира с формалната поддръжка на доктор Даниела Дариткова-Проданова, ръководител на Комисия по опазване на здравето в 44-ото Народно събрание на Република България, на заместник-министъра на опазването на здравето Жени Начева и на НЗОК. 
Сдружение „ Асоциация на пациентите с  ревматоиден артрит “ е неправителствена организация, чиито съществени цели са ориентирани към отстояване ползите на лицата, страдащи от ревматоиден артрит; подкрепяне обществената интеграция, личностна реализация и изява на пациентите в разнообразни сфери на публичния живот; осъществяване на просветителна политика по отношение на болестта ревматоиден артрит и неговото лекуване. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР