С импровизирано студио, което затвори голямо кръстовище близо до Българското

...
С импровизирано студио, което затвори голямо кръстовище близо до Българското
Коментари Харесай

Служителите на БНР протестират, настояват за увеличение на заплатите

С неподготвено студио, което затвори огромно кръстовище покрай Българското национално радио, работещите в публичната медия излязоха на митинг с искане за по-достойно възнаграждение.

Акцията е проведена от КНСБ, взаимно със структурите на Конфедерация на труда “Подкрепа ” и Съюза на българските публицисти в радиото.

Основното искане е към депутатите – за незабавно нарастване на средствата от бюджета за 2023 година за БНР, което ще направи допустимо покачването на заплатите с 25%, с цел да бъде покрита насъбраната от 2021 година насам инфлация.

“Стигна се е дотук заради безхаберието на ръководещите. От 2019 година желаеме да ни чуят, да извърнат внимание на проблемите ни с ниското възнаграждение, издръжката на радиото, бюджета, недофинансирането, въобще безусловно никаква грижа за публичната медия. Искаме не по-малко от 25% нарастване на работната заплата ”, посочи в предаването “Преди всички ” Елица Доцева, синдикален ръководител на конструкция на КНСБ в БНР. Според нея желаните от синдикатите проценти за нарастване на работните заплати са изцяло заслужени. “И е неприемливо работещи хора в такава влиятелна организация да получават заплати от 880 лв., за значителен % 1000 лв. просто е мираж ”, добави тя.

“От една страна, скърбя, че се стига до обстановка, в която публицисти, музиканти и изобщо работещи в радиото са взели решение да излязат на митинг, тъй като това демонстрира дълбочината на проблемите с нашето финансиране. От друга страна, би трябвало да отбележа, че в границите на един доста дълъг интервал от време финансирането на БНР е изоставало от инфлационните процеси, което прави работата все по-трудна. В заплатите може би това се вижда най-вече, защото това се отразява на джоба на всеки един от нас. Надявам се опитът на сътрудниците гласът им да бъде обществено чут и да способства за пускане на този диалог, защото имам вяра, че всичко, което вършим, е в действителност в интерес на обществото. И всеки лев, вложен в БНР, се възстановява на цялото българско общество ”, означи генералният шеф на БНР Милен Митев. Изоставането е и в доста други аспекти, добави той.

Сборният пункт на участниците в митинга бе пред постройката на БНР на столичния бул. “Драган Цанков ”. Протестиращите направиха шествие до пресечката с бул. “Евлоги и Христо Георгиеви ”, където в 10 часа проведоха спонтанното студио.

Акцията затвори придвижването по двете платна на “Драган Цанков ”, по “Евлоги и Христо Георгиеви ” – в посока “Орлов мост ”, както и двете платна на улица “Граф Игнатиев ”.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР