С и по-конкретно разделянето на колегиите на два отделни съвета

...
С и по-конкретно разделянето на колегиите на два отделни съвета
Коментари Харесай

Антон Станков: С конституционните промени политическо влияние в прокуратурата се засилва

С и по-конкретно разделянето на колегиите на два обособени съвета внезапно се ускорява политическата власт в Прокуратурата . Това съобщи пред БНР някогашният правосъден министър Антон Станков.

Той счита за рационално отпадането на функционалността на основния прокурор за общ контрол и методически указния. Според него Прокуратурата е пирамидална конструкция и там би трябвало да има промени. Това обаче значи рефлектиране върху всички други органи, които реализират контролни функционалности, разясни той.

По думите му концепцията за понижаване на мандатите на тримата огромни в правосъдната власт, основния прокурор и ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд, от 7 на 5 години, не е добре премислена . Станков уточни, че дебатът към датата на националния празник има една цел - да отклони вниманието от конституционните промени.

По отношение на въвеждане на самостоятелна конституционна тъжба, той акцентира, че това е нещо доста съществено. Бих предложил поетапно въвеждане. Например, всеки арбитър да сезира Конституционния съд във връзка на съответен проблем. Трябва да има филтър, счита Станков.

Според него частта за локалното самоуправление в Конституцията се нуждае от сериозен ремонт. България би трябвало да заложи на локалното самоуправление, в случай че желае добра вероятност, добави той.

Антон Станков акцентира, че Народното събрание е с ниска представителност, а ръководещата сглобка няма общ план за промени на главния закон.
 Депутатите от комисия с концепция за общ план за смяна в Конституцията Обновена
Депутатите от комисия с концепция за общ план за смяна в Конституцията

Българска социалистическа партия и " Възраждане " срещу промени
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР