С химна на България и химна на Европейския съюз (ЕС)

...
С химна на България и химна на Европейския съюз (ЕС)
Коментари Харесай

Първо заседание на парламента за 2024: Петков се хвали с Шенген, Нинова с остра критика

С химна на България и химна на Европейския съюз (ЕС) беше открита третата (зимна) сесия на 49-ото Народно заседание. Народни представители от " Възраждане " седнаха по време на осъществяването на химна на Европейски Съюз.

При откриването на сесията ръководителят на Народното събрание Росен Желязков пожела на народните представители сполучлива година, спокойна и ползотворна работа.

В началото на първото за тази година пленарно съвещание се записаха 199 депутати. По традиция се чакат изказвания от парламентарните групи за целите им през новия политически сезон.

След това беше призната програмата за работа на Народното събрание за двата пленарни дни до края на седмицата. В петък от 9:00 часа е очакван блиц надзор, в който съгласно парламентарния устав вземат участие министър председателят Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел. Росен Желязков обаче заяви, че Габриел не е в страната.

“Искаме ръководещите да дадат повече информация какво е реализирано, какво не и какви задължения са поети за присъединението ни в Шенген. Ние считаме, че такова чуване е извънредно належащо ”, съобщи Кристиян Вигенин от Българска социалистическа партия. Той изиска и прегласуване. “Независимо от неналичието на вицепремиера Габриел, министър председателят Денков въпреки всичко е тук ”, напомни Вигенин.

Прегласуването още веднъж не бе сполучливо и през днешния ден няма да има изключително чуване.

Депутатите уважиха с едноминутно безмълвие и ставане на крайници паметта на отец Боян Саръев и на Сливенския митрополит Йоаникий.

Стоян Таслаков от „ Възраждане “ уточни, че на 27 декември предходната година ни напусна отец Боян Саръев и предложи Народното събрание да уважи паметта му със ставане на крайници и едноминутно безмълвие.

Йордан Цонев от Движение за права и свободи означи, че на 9 януари т. година умря Сливенският митрополит Йоаникий, който разказа като един същински духовник исихаст, свещеник, който е обучил цели генерации от Българската православна черква, и прикани депутатите да почетат светлата му памет.

Първото за тази година пленарно съвещание продължи с изказвания от парламентарните групи за целите през новата сесия на 49-ото Народно заседание.

Двете огромни задания за миналата пленарна сесия бяха изпълнени – промени в Конституцията, които да положат основите на промяната в правосъдната система, и приемането на бюджета за 2024г., съобщи в декларация за задачите на ГЕРБ-СДС през актуалната пленарна сесия Теменужка Петкова, зам.-председател на групата. Това е последователно връщане към естественото действие на страната, означи тя.

За актуалната пленарна сесия приоритет е работата по Плана за възобновяване и резистентност и напъните за пълноправно участие в Шенген и еврозоната, акцентира Петкова.

По думите ѝ тази амбициозна задача минава през ротацията.

Промяната се случва, може би по-бавно в сравнение с ни се желае, само че се случва. Това сподели Кирил Петков от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) в декларация от парламентарната естрада при откриването на зимната сесия на Народното събрание.

По думите му смяната се случва през премахването на страха на българските жители.

Парламентарната група на Движение за права и свободи удостоверява своя ангажимент към хората, бизнеса и общините и през тази година. Това съобщи в декларация от името на парламентарната група заместник-председателят ѝ Йордан Цонев.

В началото на декларацията Цонев пожела на сътрудниците си за новата 2024 година здраве и сполучливо осъществяване на дълга към хората и страната.

Той означи, че Движение за права и свободи взе участие градивно в процеса по сформиране на евроатлантическо болшинство и регистрира като задължения през 2024 година участие в Шенген и в еврозоната.

Нашата страна се трансформира в полесражение, в което „ една тайфа самозвани маргинални антибългари “ си разрешават ежедневно да поругават националното достолепие на нашия народ, да лепят позора на нашите чела, да ни трансформират в нация за подбив и насмешка измежду всички останали. Това съобщи в декларация от името на парламентарната група на „ Възраждане “ Костадин Костадинов на откриването на зимната сесия на Народното събрание.

За нас 2024 година би трябвало да е годината на демонтиране на сглобката в името на положителното на България, съобщи ръководителят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ и на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в изказването си за откриването на новата сесия на 49-ото Народно заседание.

За нас постоянна стопанска система, обществена политика и правдивост, за нас обучение, опазване на здравето и обществена политика са безспорен приоритет, означи Нинова.

Изпратихте с фанфари 2023 година, че България е призната в Шенген, и посрещате новата година още веднъж с тези фанфари през днешния ден от трибуната, разяснява още Нинова.


Шест месеца ръководи настоящето държавно управление на „ Продължаваме промяната-Демократична България “ (ПП-ДБ) „ с общителното подпомагане на ГЕРБ и Движение за права и свободи “. Шест месеца, задоволителни за някои заключения. Това съобщи в декларация от името на ПГ на „ ИТН “ (ИТН) ръководителят на групата Тошко Йорданов.

Най-бруталният извод е, че по-унизително, некадърно, аморално и нездравословно държавно управление не е имало в най-новата българска история, съобщи той. Публично, пропагандно това държавно управление употребява 4 поръчки за цели, които да играят ролята на „ смокиново листо, криещо срамотиите на този кабинет и оправдаващо циничния темперамент на сглобката “, прочете Йорданов. И посочи, че става въпрос за бюджета, Шенген, еврозоната и измененията в Конституцията.

Депутатите следва да попълнят състава на държавни органи, измежду които Конституционният съд, Висш съдебен съвет и регулаторите - КЕВР и Комисия за защита на конкуренцията. Това стана известно от информация, показана при започване на тази пленарна сесия от Росен Желязков, ръководител на 49-ото Народно заседание.

Представената информация за органите, чийто мандат е изминал и Народното събрание следва да организира избор, включва избор на девет членове, в това число ръководител, заместник-председател и секретар на Комисия за откриване на документите и за оповестяване на принадлежност на български жители към Държавна сигурност и разследващите служби на Българската войска.

Следва да се реализира избор на членове на Комисия за отбрана на персоналните данни по предложение на Министерския съвет; избор на основен контрольор в инспекторат към Висш съдебен съвет, избор на 10 инспектори в Инспектората към ВСС; избор на двама членове в Надзорния съвет на Агенцията за обществените предприятия и контрол; избор на шеф на Националния застрахователен институт; избор на двама съдии в Конституционния съд; избор на Фискален съвет – петима членове, в това число председател; двама заместник-председатели и двама членове на Сметната палата; избор на ръководител на Комисия за обществен контрол над записаните инспектори и по негово предложение на още четирима членове на комисията; Комисия за отбрана от дискриминирането – петима членове, в това число ръководител и заместник-председател; избор на ръководител и заместник-председател на Комисията за финансов надзор; избор на ръководител на Комисия за енергийно и водно контролиране, както и на двама членове; избор на седем членове в Комисия за защита на конкуренцията, включително ръководител и заместник-председател; избор на Национално бюро за надзор на специфичните разследващи средства – петима членове, в това число ръководител и заместник-председател.

Избор на Висш правосъден съвет – петима членове, според Конституцията на Република България, в последното изменение, избор на Висш прокурорски съвет – шестима членове, според промените на Конституцията, са също включени в предоставената информация.

Росен Желязков показа и информация за членовете на органите с предварително преустановен мандат, за които Народното събрание също следва да организира избор. Това са ръководител и заместник-председател на Комисията за лишаване на нелегално добитото имущество. Според справката за неконституирани органи, за които Народното събрание следва да организира избори, това са избор на трима членове на Комисия за противопоставяне на корупцията, избор на ръководител и членове на Националния съвет за българите, живеещи отвън България.

Народното събрание изслуша ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов. Вносител на настояването за чуване е Антоанета Цонева, депутат от „ Продължаваме Промяната – Демократична България “. Тя означи, че приблизително нарастването на цената на водата е 15%.

Преди чуването Народно събрание одобри на първо четене промени в Закона за протекция и развиване на културата и гласоподава промени в състава на някои от непрекъснатите си комисии.

Депутатите одобриха на първо четене и промени в Закона за професионалното обучение и образование. Законопроектът беше гласуван със 119 гласа „ за “, без гласове „ срещу “ и с 33 – „ въздържал се “.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР