С грипните епидемии се срещаме всяка година, с изключение на

...
С грипните епидемии се срещаме всяка година, с изключение на
Коментари Харесай

Доц. Ангел Кунчев: Краят на януари и първата седмица на февруари се очаква пикът на грипната епидемия

С грипните епидемии се срещаме всяка година, като се изключи последните две, защото ограниченията за коронавирус покриваха всички останали респираторни болести. И сред самите вируси конкуренцията е жестока, само че този интервал свърши. Сега чакаме завръщането на грипа. Това съобщи в студиото на " Денят стартира " по БНТ главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

" Имаше някои податки, че може би ще е малко по-интензивна епидемията, главно от Южното полукълбо - Австралия и Нова Зеландия. От Съединени американски щати оповестяват за малко по-рано начало на грипната зараза в Северна Америка, само че за момента не виждам нещо по-драматично, нещо друго или по-тежко протичане. Вероятно ще бъде една естествена зараза ", изясни доцент Ангел Кунчев - основен държавен здравен контрольор.

По думите му у нас се появиха към този момент първите грипни изолации, само че през други години е имало повече случаи. Сега не са толкоз интензивни. Като всички вируси грипът се популяризира доста елементарно. Очаква се ускорение на процеса. Краят на януари и първата седмица на февруари се чака пикът на епидемията. Кунчев сподели още, че и в този момент може да се имунизираме против грип.

Очакванията ни към ковид към този момент най-малко се оправдават. Излязоха 4-5 нови варианта на разновидността Омикрон и всичките вървят по посочения път - предават се доста елементарно, само че не провокират тежко протичане на болестта и висока смъртност. Всъщност стартира да наподобява на естествените респираторни вируси, с които се срещаме всяка зима, изясни Кунчев.

По отношение на имунизацията против коронавирус доцент Кунчев сподели, че всички пунктове, които бяха построени по време на пандемията, не престават да работят главно в районните здравни инспекции, само че и в по-големите лечебни заведения.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР