С гръм на флигорни и северозападни ритми в Монтана бяха

...
С гръм на флигорни и северозападни ритми в Монтана бяха
Коментари Харесай

Духова музика откри изложба с 222 картини в Монтана

С гръм на флигорни и северозападни ритми в Монтана бяха открити две изложения с 222 произведения на художници, взели участие в националното биенале „ Тенец ”.
 izlogba_tenec_montanas201810a  nagrada_tenec_montana201810a
На церемонията бяха връчени и премиите на спечелилите в третото издание на състезанието, отдаден на огромния повествовател Йордан Радичков. Награда на името на гениалния публицист от Община Монтана завоюва Мартина Караиванова от Велико Търново. Наградата на Съюза на българските художници бе присъдена на Роберт Цанев София. Отличени са и двама създатели от Северозапада с едно и също име – живописецът Красимир Кръстев от Видин и скулпторът Красимир Кръстев село Бели извор, община Враца. С наградата за приложно изкуство бе почетен Иван Кънчев, а за графика – Емануела Ковач. И двамата са представители на столичната колегия на художниците. Наградата за млад създател, обезпечена от съдружие „ Приятели на Радичков ”, отпътува за Пловдив, при Явор Костадинов.

Съгласно регламента на биенале „ Тенец ” творбите на отличените създатели остават благосъстоятелност на Художествена изложба „ Кирил Петров ” – Монтана. Фондът й със модерно изкуство ще бъде запълнен с даренията и на други участници в биеналето. Двете изложения чакат ценителите на образните изкуства до 1 ноември. В експозиционна зала „ Кутловица ” на бул. „ Трети март ” 64 са показани творбите от разделите „ Графика ”, „ Скулптура ” и „ Приложни изкуства ”. А в художествената изложба на ул. „ Цар Борис III ” № 19 е сбирката от живописни произведения. Сред тях са творби на известни създатели като Вълчан Петров, Румен Статков, Лаура Димитрова, Недко Солаков, Йоана Кемилева, Николина Канарова, Димитър Рашков, Жанет Левордашка.

В разнообразната в стилово и жанрово отношение галерия се показват и 23 художници от Северозапада (Видин, Враца, Монтана, Берковица, Вършец и Лом). Журито, оценило творбите, бе от безспорни престижи – Вежди Рашидов (член сътрудник на Българска академия на науките и министър на културата в два кабинета), Божидар Бончев (професор в катедра „ Керамика “ на Националната художествена академия), живописецът Свилен Блажев, графикът Захари Каменов и Дончо Планински – ръководител на Дружеството на художниците „ Тенец ” – Монтана.

На откриването на изложбата участваха националният представител Атанас Костадинов, заместник-областният шеф Цветко Цветков, ръководителят на Общински съвет – Монтана, инж. Иво Иванов и неговият заместител инж. Валери Георгиев, шефът на „ Хуманитарни действия ” в Община Монтана Александър Герасимов и десетки ценители на изкуството.

Духът на Северозапада влетя и раздруса залата с осъществяванията на духовия оркестър „ Виво Монтана ”.

Биенале „ Тенец “ 2018 бе проведено от Община Монтана, Съюза на българските художници /СБХ/, Художествена изложба „ Кирил Петров “ – Монтана, Представителството на СБХ – Монтана и Дружеството на художниците „ Тенец ”- Монтана. Престижното събитие е включено от Министерството на културата в програмата на Европейската година на културното завещание.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР