С голямо удоволствие от 10-ти юни до 7-ми юли 2021

...
С голямо удоволствие от 10-ти юни до 7-ми юли 2021
Коментари Харесай

Арт галерия Папийон представя Христо Йотов с изложба живопис от 10.06 до 07.07.2021 г

С огромно наслаждение от 10-ти юни до 7-ми юли 2021 г.  представя най-новите драматургични истории, претворени в живописни картини от надарения художник с неизчерпаемо въображение Христо Йотов. Поднесени с елегантно възприятие за комизъм, тези завладяващи имагинерни разкази за хората и елементарните житейски пристрастености постоянно влияят като прелестна кино творба или театрална режисура. От всичките му картини прозира богатата психика и високия разсъдък на художника, дълбоки знания за човешката природа и умеенето му да се забавлява, да следи света от високата позиция на основател, който обича своите герои. А в композиция с финото му картинно чувство, виртуозното му боравене с четката, смесвайки типичен способи и дръзки опити, комплицираните му доста фигурни композиции гълтам вниманието на фена, като веща магия на античен маг.

Творбите на Христо Йотов непроменяемо приковават вниманието на всеки фен с ученолюбив дух и високи художествени условия и са нетърпеливо предстоящи от колекционери от няколко континента и ценителите на актуалното изкуство. Йотов умее да съчинява в картините си метафизичен истории - странни и небивали, в които основната роля е отредена на Личността и нейните прекарвания. С живописна меродавност, тънка четка, постоянно прибягвайки до сюрреалистични похвати той ловко пресъздава богатата гама на прочувствени положения, през които минават неговите герои – от вътрешна битка, през целенасоченост, откривателско вдъхновение и благополучие, до възторг и еуфория. С лекост, само че в комплицирани композиции, като че ли като кадър, запечатал придвижването и трансформацията, Йотов ни разкрие паралелна действителност, в която всичко е допустимо и постижимо. Там можем да проследим завоалирано и закодирано, посредством присъщите за почерка му знаци, нашите реакции и полезности. В сюжетите, като част от бурните му сънища разпознаваме общочовешките черти на разнообразни герои, сложени в рискова обстановка. Много постоянно в картините главната сюжетна линия е допълнена от детайли, които убягват на съзнанието при първа среща с творбата. Когато се потопим, обаче по-дълбоко, скритите лица, предмети и детайли, изпъкват един след различен, постоянно от тъмното и всичко си идва на мястото – фенът открива разумната връзка, която става явна.

Йотов е създател с несъмнено богата емоционалност и въображение. Героите му са знаци на имагинерни изрази, някои прикрити зад маски, други изразяващи чисти откровени мощни страсти, само че всички са дейни участници в спектакъла на живота, където всеки от нас може да открие себе си.

Основният смисъл на изкуството от висок клас е да предизвика изрично мисълта на публиката, да приковава магнетично вниманието, само че и незабелязано да надгражда осъзнатостта на фена, да развива неговата прочувствена просветеност и естетическа цензура. Тази спомагателна премия получават феновете на творчеството на Йотов, дружно с положителното въодушевление от колоритните занимателни сюжети, както и менталният ребус - предизвикателство за интелигентния наблюдаващ, всичко поднесено с доста високо равнище живопис с фини елементи и прелестни скулптурни форми.

Заповядайте на откриването на изложбата на 10.06.2021 /четвъртък/ от 18:00 ч. когато в изложбения салон на Арт Галерия Le Papillon ще се вдигне завесата за спектакъла с основни герои - картините на Христо Йотов!

Изложбата може да бъде забелязана от 10-ти юни до 07-ми юли 2021 година в изложбената зала на галерията във Варна, ул. Драгоман 12 и, а също и да бъде прегледана на сайта .

Изложбата е част от „ Годишна стратегия за изложбена и събитийна активност на Арт Галерия Папийон ", подкрепена от Национален фонд „ Култура " към Министерство на Културата и е подкрепена от азбучник, в който са включени както последните произведения на Христо Йотов, по този начин и селекция от творчеството му през годините.ar
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР