С голямо мнозинство Европейският парламент (ЕП) прие в сряда първия

...
С голямо мнозинство Европейският парламент (ЕП) прие в сряда първия
Коментари Харесай

Никой журналист не трябва да се страхува. За първи път медийната свобода в ЕС ще е защитена със закон

С огромно болшинство Европейският парламент (ЕП) одобри в сряда първия си закон за свободата на медиите, пресцентърът на Екологичен потенциал. Целта на новото законодателство е да отбрани публицистите и медиите в Европейския съюз (ЕС) от политически и стопански зависимости.

Новината идва на фона на редица провокации пред медиите в Европейски Съюз, в това число и в България . Примери са делото пестник за 1 млн. лв. против „ Медиапул “, което предходната година застрахователната компания „ Лев Инс “, както и несполучливите опити на Българската национална телевизия.

Европейският акт за свободата на медиите е ориентиран към превъзмогването на сходни проблеми. Той беше препоръчан за пръв път от Европейската комисия (ЕК) през септември 2022 година В сряда той беше утвърден от евродепутатите с 464 гласа „ за “, 92 „ срещу “ и 65 - „ въздържал се “.

Съгласно новото законодателство страните членки на Европейски Съюз ще бъдат задължени да пазят независимостта на медиите, а всички форми на интервенция в публицистичната им политика ще бъдат неразрешени. Актът включва ограничения като:
възбрана за приложимост на шпионски програмен продукт против публицисти, както и на други способи за напън те да разкриват източниците си;задължение всички медии в Европейски Съюз да отбелязват притежателите си в национална база данни;механизъм срещу в границите на огромните онлайн платформи като Facebook , Екс (бившия Туитър) и Инстаграм ;прозрачно финансиране и процедури по желание на управление на публичните медии;изискване за заслужено разпределение на финансирането, получено от страната.

Ще бъде основан специфичен орган на Европейски Съюз, наименуван Европейски съвет за медийни услуги , който ще следи за използването на това законодателство.

Като претекстове за приемането на подобен закон Екологичен потенциал показва необятното, неналичието на бистрота за собствеността на медиите, както и възходящият напън върху публицисти в Европейски Съюз.

„ Медийната независимост е застрашена по целия свят, в това число и в Европа: Дафне Каруана Галиция ] в Малта, на словото в Унгария и доста други образци ясно потвърждават това “, сподели евродепутатката Сабине Ферхайен от Германия.

„ Европейският акт за свободата на медиите е нашият отговор на тази опасност и крайъгълен камък в европейското законодателство “, добави тя.

Вера Йоурова , еврокомисарка по въпросите на полезностите и прозрачността, съобщи пред Европарламента във вторник, че законът ще изпрати „ ясно обръщение към тези, които желаят да отслабят демокрацията “.

„ Никой публицист не би трябвало да се опасява от какъвто и да е напън, когато прави работата си и осведоми жителите “, сподели и румънската евродепутатка Рамона Стругариу .

Предстои документът да бъде гласуван и от Съвета на Европейския съюз (СЕС), с който Екологичен потенциал си поделя приемането на европейско законодателство.

В Европейски Съюз България към дезинформация за 2023 година съгласно на Институт „ Отворено общество - София “. В последната ранглиста за медийна независимост организацията „ Репортери без граници “ на 71-о място и сподели, че обстановката със свободата на словото в България е „ нежна и нестабилна “.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР