С голямо мнозинство депутатите приеха на първо четене промени в

...
С голямо мнозинство депутатите приеха на първо четене промени в
Коментари Харесай

Депутатите спешиха бизнеса да плаща редовно заплати

С огромно болшинство депутатите одобриха на първо четене промени в Кодекса на труда, ориентирани против неизплащането на заплати от страна на работодатели.

"За " гласоподаваха 138 народни представители, а един се въздържа.

Промените са препоръчани от депутати от всички парламентарни групи и са вследствие на работата на краткотрайната комисия по определяне на случаите с неизплатените заплати на служащи и чиновници. За измененията упорстваха също омбудсманът Мая Манолова и представители на синдикатите.

Идеята е да дисциплинираме неточните работодатели, сподели Хасан Адемов, ръководител на Комисията по труда, обществената и демографската политика.

В отчета на комисията се показва, че с измененията в Кодекса на труда се цели да се засилят контролните функционалности на Изпълнителната организация "Главна ревизия по труда ". На организацията се дават пълномощия да прави инспекции във връзка на изплащането на трудови хонорари и компенсации и след преустановяване на трудовите правни отношения, и да дава наложителни наставления в тази тенденция.

Изрично се регламентира срокът, в който работодателят е длъжен да изплати компенсациите, дължими на служащите и чиновниците му, като се дължи и законната рента при несъблюдение.

Друга смяна планува работодатели, които дължат хонорари и компенсации на служащите си, да не могат да вземат участие в процедури по публични поръчки като реализатори и подизпълнители.

Предоставят се спомагателни благоприятни условия за работещите да получат вземанията си за трудови хонорари и компенсации от Фонда за гарантиране на вземанията на служащи и чиновници. Гарантираните вземания ще бъдат отпускани на служащите и чиновниците в тримесечен период от датата на регистриране в комерсиалния указател на правосъдното решение за разкриване на производството по неплатежоспособност.

С измененията се предлага изменение и в Гражданския процесуален кодекс. Предвижда се опция служащите и чиновниците да желаят по-бързото издаване на заповед за неотложно осъществяване въз основа на влезнали в действие наставления на Изпълнителната организация "Главна ревизия по труда ". Така работещите ще бъдат улеснени да търсят съответните начислени и неизплатени хонорари и компенсации, които работодателят им дължи. Освен това няма да се постанова да водят правосъдни каузи за определяне на основанието и размера на дължимите суми, показват вносителите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР