С голям концерт в столичната зала България на 22 април

...
С голям концерт в столичната зала България на 22 април
Коментари Харесай

В почит към проф. Добри Палиев

С огромен концерт в столичната зала " България " на 22 април от 19 часа ще бъде маркирана 90-годишнината на проф. Добри Палиев. Събитието ще събере на една сцена фамозния отбор " Полиритмия ", наследниците от отбор " Тупан ", водени от Стоян Анкулов, хор „ Мистерията на българските гласове ” с диригент Дора Христова и блестящите солисти Василена Серафимова и Христо Йоцов. Ще прозвучи премиерно Концерт за маримба и оркестър от Румен Бояджиев-син, за първи път в София ще бъде изпълнен и Концерт за барабани и оркестър от Христо Йоцов. Софийската филхармония ще бъде дирижирана от Любомир Денев-младши.

Основоположникът на българската перкусионна школа е роден на 20 април 1928 година в Перник. Израства в Шумен, където фамилията му има пивоварна. Като дете свири на акордеон, китара и тромпет, само че 14-годишен се насочва към ударните принадлежности и въпреки че е самообразован, е признат в Консерваторията. 

По това време школата по ударни инствументи в България занапред стартира развиването си. Бъдещият първи професор по специалността създава нови способи, които са международно приети. Много от учениците на проф. Добри Палиев стават водещи реализатори и преподаватели у нас и по света. През 1976 година той основава перкусионния отбор " Полиритмия ", в който свирят и двете му дъщери - Мария и Искра. 
" Баща ни нямаше време, той доста работеше, и ние със сестра ми си ходехме при него на уроци два пъти седмично като всички други деца. " - спомня си в този момент Мария Палиева, последовател на школата на проф. Палиев, уредник на концерта. Марина Миндова прибавя, че 90% от инструктивната литература в музикалните учебни заведения са от творчеството на проф. Добри Палиев, тъй че децата от генерации познават името му.

Цялото изявление с Мария Палиева и Марина Миндова за предаването " Алегро виваче " по " Хоризонт " чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР