С гласовете на 28 съветници предложението на кмета на Пазарджик

...
С гласовете на 28 съветници предложението на кмета на Пазарджик
Коментари Харесай

Общината поема дълг от общо 21 млн. лв., 28 съветници одобри...

С гласовете на 28 съветници предлагането на кмета на Пазарджик Тодор Попов общината да поеме общински дълг в общ размер от 21 млн. лева бе признато. Темата не мина без диспути в Пленарната зала, само че оповестеният преди постоянната сесия митинг не се състоя - още веднъж не пристигнаха жители, а единствено десетина народни представители и претенденти за депутати в последните избори от партиите на смяната.

Попов изясни в обръщението си, че сумата не надвишава лимита, който по закон общинат може да поеме като дълг. С част от нея ще бъдат погасени остарели отговорности, а с останалите ще се финансират европейски планове, по които се изисква самоучастие. Погасяването ще е със същия интензитет, като задачата на рефинансирането е да се договорят по-изгодни условия. Няма залог на имущество, единствено на лични доходи.

Кметът акцентира, че в действителност не става дума за нов дълг и добави, че в спешни моменти като настоящия тези пари са нужни за обезпечаването на плановете, изпълнявани от общината.

" Говори се за нов дълг от 21 млн. лв., само че не е по този начин – ще си рефинансираме остарелия дълг от 12 млн. лв. и ще останат пари за мостово финансиране, с цел да можем да участваме в реализирането на нови планове, още повече, в този момент банковият пазар е преференциален. Реално ще върнем 13 млн. лв. “ - съобщи от трибуната Попов.

Съветникът Евтим Янев пък означи, че досега общината нее върнала нито лев от револвиращия заем, който също се рефинансира с част от сумата, което кметът изясни с корекции по планове и проблеми с Данък добавена стойност. Стана ясно, че 4 млн. лева от общата сума са теглени мостово и се чака възобновяване им.

Последваха апели за отдръпване на предлагането, само че при гласуването то бе утвърдено с вота на 28 съветници, 10 бяха " Против ", трима се въздържаха.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР