С формирането на редовното правителство Денков-Габриел Продължаваме промяната-Демократична България (ПП-ДБ)

...
С формирането на редовното правителство Денков-Габриел Продължаваме промяната-Демократична България (ПП-ДБ)
Коментари Харесай

Ганев от Тренд: ПП-ДБ осребряват момента, ГЕРБ чакат бъдещи ползи

" С образуването на постоянното държавно управление " Денков-Габриел " " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ) оптимално се възползват от обстановката и играят за момента, до момента в който играта на ГЕРБ-СДС е тъкмо противоположната.

Те не играят за момента, не употребяват никаква власт, а играят за вероятността ", това заяви политологът Димитър Ганев от " Тренд ".

" ПП-ДБ напълно ясно си дадоха сметка, че в случай че не се направи в този момент кабинет с ГЕРБ, ще би трябвало да отидат на избори, на които дистанцията сред тях и партията на Бойко Борисов ще се усили. Ще бъдат в по-лоша преговорна позиция и ще би трябвало да създадат това, което направиха в този момент с още по-голям компромис и с присъединяване евентуално и на трети състезател ", изясни Ганев.

Според него по тази причина те са взели рационалното решение да се възползват от позицията си сега, а не от по-лошата си позиция си след три месеца след нови избори.

" И в случай че ПП-ДБ играят за момента, при ГЕРБ обстановката е тъкмо противоположната – те разчитат на бъдещи изгоди:

Хоризонтът, на който може да разчита ГЕРБ е кратковременен, средносрочен и дълготраен проект:

1. Краткосрочният хоризонт - Бойко Борисов се оправя със своя главен политически конкурент през последните години. За никой не е загадка, че вредата за Политическа партия от тази коалиция, от изтеклите записи и от потреблението на властта ще бъде доста сериозна и към този момент не заплашва водачеството на ГЕРБ.

2. Средносрочният хоризонт - ГЕРБ остава съществена политическа мощ на идните локални избори без да има сериозен съперник в съществуващата сега партийна система.

И в случай че изборите в София, Варна и Пловдив ще са сложни за ГЕРБ, то в останалата част от страната няма да е по този начин. ГЕРБ остават единствени на терена – с прилична електорална поддръжка, мощни локални структури и без огромна политическа мощ против себе си.

3. Дългосрочен хоризонт – при растеж на " Възраждане "  от още няколко %, партията на Костадинов може да се окаже заплашително покрай първото място. Тогава ГЕРБ може да споделя себе си като единственият политически индивид, кадърен да спре " Възраждане "  и да задържи България в евроатлантическа посока.

Това е доста мечтана позиция за Борисов – сходна на тази в която беше десетилетие с Българска социалистическа партия, а точно – " може да не ме харесвате, само че вижте какво идва, в случай че не сме ние ", съобщи Ганев, представен от БГНЕС.

Той акцентира, че отговорът дали политическата рецесия е свършила във вторник с гласуването на постоянното държавно управление на " Денков-Габриел "  ще бъде даден след няколко години.

" В момента не знаем дали се намираме в продължаваща политическа рецесия, в какъв стадий на тази рецесия сме. Не можем да кажем дали политическата рецесия е свършила.

Но можем да кажем изрично какво свърши – свърши 2020 година политически. Този голям разлом, който се отвори на жълтите павета през лятото на 2020 година, завърши този вторник. Тези, които стачкуваха направиха коалиция с тези, против които стачкуваха ", съобщи политологът.

" Само по себе си края на този разлом е гигантска вест ", разясни Ганев и добави: " Той предопределяше политическия развой през последните три години. Това бяха маркерите – дали си от статуквото, или си от смяната ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР