С фокус върху последиците и възстановяването от пандемията от COVID-19

...
С фокус върху последиците и възстановяването от пандемията от COVID-19
Коментари Харесай

COVID-19 и последствията - фокус на срещата на световните лидери в ООН

С фокус върху последствията и възобновяване от пандемията от COVID-19 в Ню Йорк стартира 76-тата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации. Много от държавните водачи ще създадат послание на запис, само че за разлика от предходната година, в този момент се позволяват и изявления онлайн. Българският президент Румен Радев ще приказва на запис късно тази нощ. Неваксинираният му сътрудник Болсонаро беше позволен до постройката на Организация на обединените нации, само че не и в заведенията за хранене в Ню Йорк, които изискват имунизационен паспорт. Дебютна тирада пред форума държа американският президент Джо Байдън, на фона на нарушено доверие към страната му след серия от външнополитически решения.

Бразилският президент Болсонаро нощес вечеря пица на улицата в Манхатън поради липса на имунизационен паспорт, изискван за заведенията за хранене. Участието му на форума беше под въпрос до последния миг, само че компромисът пристигна под форма на клетвена декларация, че не е притежател на вируса.

Речта на Джо Байдън беше тест за посланието му " Америка се завърна " на международната сцена, означават наблюдаващи. Белият дом се пробва да ограничи вредите от серия външнополитически гафове, в това число безредната евакуация от Афганистан при идването на талибаните на власт след американското военно евакуиране.

" Приключихме 20-годишен спор в Афганистан и като слагаме завършек на една непоколебима война, започваме епоха на непоколебима дипломация ", съобщи Джо Байдън - президент на Съединени американски щати.

Байдън уточни, че човечеството е изправено пред десетилетие на провокации като световната пандемия, климатичните промени, киберсигурността, антидемократичните системи. При оправянето с тях той даде обещание водеща роля на Америка, която до 2024-та ще удвои помощта за разрастващите се страни за справяне с климатичните промени. Американският президент даде обещание и 10 милиарда $ за битка с глада.

Съединените щати не се стремят към нова Студена война, акцентира американският президент, на фона на напрежението в връзките с Китай.

По-рано Франция отзова своите посланици в Съединените щати и Австралия поради ново съглашение на двете страни и Англия за въздържане на Пекин. То планува американска технология за създаване на австралийски нуклеарни подводници вместо дизелови, контрактувани с Франция. Берлин поддържа Париж в упреците към Съединените щати за тайната сделка, Еврокомисията дефинира отношението на Вашингтон към страна-членка като " недопустимо ".

" Изгубеното доверие би трябвало да бъде възобновено и явно това няма да е елементарно. Ние обаче желаеме да дадем градивен принос ", съобщи Михаел Рот - министър по европейските въпроси на Германия.

" Позицията на Съвета е явен израз на взаимност с Франция. Виждането ни е, че не става дума за двустранни връзки, а за връзки с Евросъюза - въпрос, който визира всички нас ", съобщи Жозеп Борел - началник на външната политика на Европейски Съюз.

Канбера посочи, че договорката е била прекомерно добра, с цел да бъде подценена. Сега обаче са под въпрос диалозите Европейски съюз-Съединени щати по търговията и технологиите. Несигурна остава и ориста на договарянията за свободна търговия Европейски съюз - Австралия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР