С финансиране от Оперативна програма Околна среда 2014-2020 г. ще

...
С финансиране от Оперативна програма Околна среда 2014-2020 г. ще
Коментари Харесай

Започва укрепването на свлачището на пътя София - Перник при Владая

С финансиране от Оперативна стратегия " Околна среда " 2014-2020 година ще се укрепи свлачището при с. Владая на първокласния път София - Перник при Владая (в сектора от км 281+150 до км 281+600), в област София. Проектът се финансира посредством Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет. Днес - 24 април, бе подписан протоколът за разкриване на строителната площадка, съобщават от Агенция " Пътна инфраструктура ".

Изпълнител на обекта е " ИСА 2000 " ЕООД. Договорът им е за 4 994 010,52 лева с Данък добавена стойност. Строителният контрол ще реализира " Пи Ес Консулт " ООД. Стойността на техния контракт е 66 600 лева с Данък добавена стойност. Авторският контрол ще бъде на " ГЕОКОНСТРУКТ " ООД, а договорът е за 1200 лева с Данък добавена стойност. Срокът за довеждане докрай на строителните работи е 6 месеца.

Обектът се осъществя по план " Превенция и противопоставяне на свлачищните процеси по републиканска пътна мрежа - Фаза 2 " по Оперативна програма " Околна среда " 2014-2020 година, по който ще бъдат възобновени общо 5 обекта. Общата стойност на плана е 17 815 006,80 лева с Данък добавена стойност. Финансирането от Кохезионния фонд е 15 142 755,78 лева с Данък добавена стойност, а националното съфинансиране е 2 672 251,02 лева с Данък добавена стойност.

С осъществяването на укрепителните действия ще се спре свлачищният развой, зародил от интензивните превалявания през 2015 година За задачата ще бъде построена пилотна структура от стоманобетонова опорна стена, габионна структура, високоякостна укрепителна система за стабилизиране на откоса. Ще се сложи и високоякостна укрепителна мрежа. Предвидено е възобновяване на пътната настилка, разчистване на съществуващите отводнителни уреди и създаване на дренаж.

При осъществяването на ремонтно-възстановителните работи ще бъде въведена краткотрайна организация за сигурност на придвижване на колите. Предвижда се това да стане след 9 май, след поредицата от почивни дни към 1 май и Гергьовден, с цел да не се затруднява пътуването на водачите. За осъществяване на нужните строителни работи в сектора се постанова да бъде лимитирано прекосяването в лентата в посока София и трафикът ще се реализира в двете посоки в лентата за Перник. Скоростта на придвижване ще е до 50 км/ч. 

В бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството за 2022 година бяха планувани близо 19,5 млн. лева.  за геозащитни ограничения и действия. От тях 17 млн. лева са за осъществяване на геозащитни ограничения и действия за ограничение на свлачищата, абразионните процеси по Черноморското крайбрежие и ерозионните процеси по Дунавското крайбрежие. 2,5 млн. лева са за превантивна активност – вписване, мониторинг и проучвателни работи. Секторът е недофинансиран, а по планове на Министерството преди няколко години за укрепването на над 2000 свлачища в страната са нужни сред 870 млн. и над 1 милиарда лв., които няма по какъв начин да бъдат обезпечени единствено от бюджета на страната. По тази причина се разчита и на еврофинансиране.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР