С финансиране от 12,5 млн. евро ще бъде реконструиран 13-километровият

...
С финансиране от 12,5 млн. евро ще бъде реконструиран 13-километровият
Коментари Харесай

Стартира реконструкцията на важно за България трасе от Коридор № 8 в Северна Македония

С финансиране от 12,5 млн. евро ще бъде реконструиран 13-километровият път от Крива Паланка до граничния пункт Деве Баир на Коридор № 8.

Строителните действия по план „ По-безопасно пътешестване и по-добра съгласуваност за жителите на Северна Македония “ публично започнаха през днешния ден на локация край село Узем, в региона Крива Паланка. Проектът е с поддръжката на Европейския съюз и капиталова стратегия.

Премиерът Оливер Спасовски, присъстващ на стартовите действия, акцентира смисъла на модернизацията на пътя, който е част от Коридор № 8.

„ Проектът, включващ завършването на железопътната линия по този кулоар, има за цел да свърже Черно море с Адриатическо море. В по-широк проект това е кулоар, който свързва Близкия изток и Азия с Европейския съюз през България, Северна Македония и Албания “ , сподели Спасовски.

Министърът на превоза и известията Горан Сугарески акцентира, че пътят е значим освен за района, само че и за цялата страна, което улеснява районната търговия и усъвършенства превоза на артикули и услуги.

Посланикът на Европейски Съюз Самуел Жбогар съобщи, че като почетен жител на Крива Паланка се радва за стартирането на този значим план и за свързването на страните за усилване на стопанската система.

„ Това е първият план от Берлинския развой, който стартирахме, тъй като Европейски Съюз твърдо има вяра в силата на свързването, в частност свързването София-Скопие-Дуръс, Тирана, само че пътят ще бъде и по-безопасен за жителите, по-бърз и по-ефектиевен за опазването на околната среда. В същото време пътят символизира положителните връзки с България като член на Европейски Съюз “, сподели Жбогар.

Европейска банка за възобновяване и развиване (ЕБВ) финансира плана със заем от 10 милиона евро , а Европейски Съюз дава капиталова безплатна помощ в размер на 2,4 милиона евро по програмата за Западните Балкани.

В момента изискванията по съществуващите пътища не са положителни, има ограничавания от 50 километра в час, а множеството сектори имат остри завои. Подобряването на пътя ще увеличи качеството на транспорта на артикули и хора и ще подтиква икономическото развиване, както и районната интеграция.

На събитието бе очебийно, че македонската страна ще продължи да усъвършенства пътната инфраструктура на Коридор № 8 и държавното управление ще работи за модернизиране на този кулоар до равнището на автомагистрала или автострада в сходство с потребностите и честотата на правата, с цел да се обезпечи по-надежден и по-бърз превоз на хора и артикули.
Изпълнител на плана е „ Гранит “, а срокът е 24 месеца.

Европейска банка за възстановяване и развитие влага в Северна Македония от 1993 година и до момента е подписала 128 плана на стойност над 2 милиарда евро, 85% от които са за планове в бранша на устойчивата инфраструктура.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР