С филма Последният мач: 40 години Йохан Кройф в Барселона,

...
С филма Последният мач: 40 години Йохан Кройф в Барселона,
Коментари Харесай

Филм за Йохан Кройф открива София филм фест“

С кино лентата " Последният мач: 40 години Йохан Кройф в Барселона ", който ще бъде показан от режисьора Жорди Маркос довечера от 18.30 ч. в кино " Люмиер ", стартират прожекциите на филми, отдадени на спорта, на 22-рия Международен " София филм фест " (СФФ), оповестиха на конференция през днешния ден уредниците.

Двете специфични тематични стратегии са във връзка на избирането на София за Европейска столица на спорта - 2018. 

Филмът за Кройф е от селекцията, с която СФФ поддържа интернационалната самодейност The Ball - топката,  която за първи път ще мине и през България - при започване на май.

Сега " загряваме " за главното показване, споделиха Андрю Арис от Spirit of Football и Франк Албере от фондацията " Роберт Бош ", която е сътрудник на акцията. Следващото посещение ще е с доста документални филми за футбола, както и с филм, който ще наблюдава пътуването на акцията през десетки градове - от Лондон до Москва, където ще е идващото Световно състезание по футбол.

  От 2002 година до през днешния ден, на всеки четири години, Топката (The Ball), определяна като футболния еквивалент на олимпийския огън, обикаля света и стига до откриващата гала на шампионата. Политици, футболисти и известни персони подписват Топката и поддържат локалните акции, които способстват за публичното развиване и припомнят, че футболът има силата да сплотява хората в целия свят. The Ball предизвиква начинания, които утвърждават европейските полезности, подкрепят ощетени общности, образоват и дават достъп до просвета и спорт, обясниха гостите.

В програмата на СФФ са още документалният филм " Меси ", " Green Street Hooligans " с Илайджа Ууд и Чарли Хънам, " В търсене на Ерик ", в който Ерик Кантона раздава житейски препоръки под режисурата на Кен Лоуч, " Манчестър Юнайтед от Свищов " на Стефан Вълдобрев. Прожекциите са в кино " Люмиер " с безвъзмезден вход.

Извън футбола, един от шлагерите сред спортните филми на СФФ е " Аз, Тоня " на Крейг Гилеспи - за американската фигуристка Тоня Хардинг, в осъществяване на  Марго Роби, което й донесе номинация за " Оскар ". А  Алисън Джени, като майката на Тоня, завоюва статуетката за поддържаща женска роля.
Сред българските оферти е " Българският лъв " на  режисьора Александър Хамбир и продуцента Ярив Лернер - документален роман за международния първенец по бойно самбо, ММА войник и някогашен командос Тихомир Благовестов, който доста обича България, само че изпитва мъка, че страната не предлага задоволително положителни условия за професионалното му спортно развиване, и е изправен пред сложен избор.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР