С етап в белгийската столица Брюксел започва 106-ата Обиколка на

...
С етап в белгийската столица Брюксел започва 106-ата Обиколка на
Коментари Харесай

"Тур дьо Франс 2019": Доминацията на "Инеос" срещу всички останали

С стадий в белгийската столица Брюксел стартира 106-ата Обиколка на Франция, най-голямото колоездачно съревнование. В продължение на три седмици, 21 стадия и общо 3480 километра най-хубавите колоездачи в света ще се борят за именитата жълта фланелка.

През 2019 година надпреварата е белязано от стотната годишнина от въвеждането на жълтото трико като признак на водача в генералното класиране. Началото е Белгия поради друга значима годишнина - 50 година от първата победа на легендата Еди Меркс, след това спечелил общо пет път Тур дьо Франс.

Специалистите и участниците предсказват 106-ия Тур да бъде един от най-отворените в последните години поради профила, селекциониран от уредниците и поради съществуването на доста равностойни състезатели.

На старт в Брюксел застава миналогодишният победител Герант Томас, който ще опита да отбрани купата си. Уелсецът обаче не е единственият коз на " Инеос " и не е единствен с искания за крайната победа.

Битката за жълтата фланелка

Стар тим в нови облекла - това се чака да видят почитателите на колоезденето във Франция, откакто " Инеос " се насочва към своя първи Тур. Британският тим, който до началото на месец май се споделяше " Скай ", смени своята благосъстоятелност и спонсор след сполучливи 10 години. В този интервал отборът завоюва шест пъти Тура и по един път Джиро д’Италия и Вуелта Испания, с цел да се трансформира в един от най-успешните в историята. Сега " Инеос " има не един, а двама водачи - Герант Томас и младият му съотборник Еган Бернал.

Макар да е единствено на 22 години колумбиецът към този момент е апетитен като любимец №1. " Годините са значимо нещо в колоезденето, само че не и най-важното. Въпросът е дали си подготвен, а Еган е подготвен, убеждавам ви. Той натрупа доста опит и има мощен тим ", сподели мениджърът на " Инеос " сър Дейв Брейлсфорд преди началото на Тура. Ако завоюва колумбиецът ще е третият най-млад първенец и най-младият в последните 80 години. През сезона той към този момент впечатли с победи в Париж-Ница и Обиколката на Швейцария.

 Еган Бернал и Герант Томас - двете оръжия на
© Reuters

Еган Бернал и Герант Томас - двете оръжия на " Инеос ".

От " Инеос " оповестиха, че влизат с двама водачи в надпреварата, което им дава по-голям късмет за триумф. Представянето на Томас и Бернал ще дефинира кой ще бъде във водещата роля и след началото. " Много хора споделят, че това ще бъде отворен Тур, само че се надявам да бъркат. За мен е най-важно нашият тим да завоюва. Не чувствам напрежение, тъй като към този момент завоювах Тура. Амбициран съм да го направя отново, несъмнено ", сподели 33-годишният Томас.

Голямото преимущество на английския тим е опитният състав, който през тази година има единствено една смяна. Томас и Бернал ще имат за поддръжка опитните Ваут Пулс, Михал Квятковски и Люк Роу. Останалите са Джани Москон, Джонатан Кастровиехо и холандецът Дилан ван Барле, който влиза на мястото на Крис Фрум.

Колоездачите на " Инеос " не са единствените любимци за Тура. Най-важното подгряващо съревнование преди него беше извоювано от датчанина Якоб Фулсанг. Колоездачът на " Астана " победи за повторно в конкуренцията след 2017 година, само че в своята кариера в никакъв случай не е бил по-напред от 7-о място в Тура. През този сезон Фулсанг към този момент взе четири победи и се намира в най-хубавата форма в живота си.

Силният тим на " Мовистар " също е с две варианти за Тура - Найро Кинтана (две втори и едно трето място) и Микел Ланда. Наличието на доста стадии с огромна надморска височина дава преимущество на колумбиеца, само че баскът Ланда се показа чудесно в Джирото (завърши четвърти) и в този момент е окуражен за подиум. В отбора е и международният първенец Алехандро Валверде, който обаче ще кара като асистент на двамата. Според специалистите наличието на 39-годишния деец е и, с цел да потушава напрежението сред Кинтана и Ланда.


© Reuters

" Мовистар " още веднъж залага на Найро Кинтана (в средата) и Микел Ланда, а международният първенец Валверде ще им оказва помощ.

Френските очаквания в Тура се крепят на Ромен Барде (втори през 2016 и трети през 2017 г.) и Тибо Пино (трети през 2014 г.). Колоездачите на AG2R и FDJ имат разполагаем мощни тимове, само че над тях тегнат и доста огромните упования на локалната аудитория. " Да си французин в Тура постоянно е по-различно, само че аз съм привикнал. Не мисля, че това е последният ми късмет, с цел да приказваме за в този момент или в никакъв случай ", сподели 29-годишният Пино.

С не по-малки упоритости в Тура започват Адам Йейтс ( " Мичълтън Скот " ), Стивън Краусвайк ( " Йъмбо Висма " ), Дан Мартин (UAE Emirates), Ригоберто Уран (EF Drapac), Ричи Порт ( " Трек " ) и Емануел Бухман ( " Бора " ), всички те с класирания в Топ 10 на конкуренцията. Шампионът от 2014 година Винченцо Нибали приключи втори в Джирото, а в Тура ще бъде със свободна роля. " След шестия стадий, който е първият край на нанагорнище ще знам каква ще бъде формата ми ", сподели внимателно италианецът.

Дебютант в Тура е испанецът Енрик Мас, само че колоездачът на " Декьонинк Куикстеп " към този момент сподели своите качества с второ място в миналогодишната Вуелта.

Петер Саган и историята

Във втората по авторитет категория - тази за зелената фланелка, още веднъж има един безспорен любимец. Петер Саган се завръща в Тура, с цел да преследва за седми път успеха в тази ранглиста, с което ще излезе отпред пред Ерик Цабел, с който имат по шест.

" Винаги е прелестно да си в Тур дьо Франс. Целта ми е седма фланелка, само че не знам какво ще се случи. Надявам се всичко да мине добре, въпреки конкуренцията постоянно да е доста огромна ", сподели Саган преди началото на надпреварата.


© Reuters

Трикратният международен първенец е потвърдил, че може да печели спринтове и по-трудни стадии, което му дава преимущество против останалите му противници. Голяма част от тях даже оповестиха, че не гледат към фланелката. Австралиецът Майкъл Матюс, който единствен наруши серията на словака от 2012 година насам и завоюва през 2017 година, се изключи от борбата. " Не съм упражнявал толкоз доста, тъй като от отбора желаеха да бъда в друга роля. За да биеш Саган би трябвало да си на 100%, само че сега аз не съм ", сподели Матюс.

Останалите спринтьори Елиа Вивиани и Калеб Юън участваха и в Джирото, като може да предпочетат да си спестят тежката трета седмица и да не карат до дъно в Тура. Холандецът Дилан Хроневехен е измежду най-бързите спринтьори, само че не се оправя с изкачванията. В борбата за зелената фланелка ще бъде и норвежецът Александър Кристоф.

Големите отсъстващи

През 2019 година Тур дьо Франс ще бъде белязан и от отсъствия на знакови фигури за надпреварата. Четирикратният първенец Крис Фрум, който се целеше в пета купа, която да го изравни с легендите Еди Меркс, Жак Анкетил, Бернар Ино и Мигел Индураин, счупи бедрена кост и претърпя куп други контузии по-малко от месец преди старта.

Отсъствието на Фрум дава убеденост на доста други колоездачи, че имат късмет за триумф. Това е първият път от 2012 година, в който Фрум няма да взе участие в Тура. В този интервал британецът записа четири победи, а по един път беше втори и трети. Само през 2014 година Фрум не приключи.

На старта в Брюксел няма да застане и вторият от предходната година Том Дюмулен. След рухване в Обиколката на Италия и травма в коляното холандецът се насочи към Тура. Впоследствие обаче инфектиране не му разреши да се възвърне.



Като още по-голям потрес най-много за публиката пристигна и новината, че Марк Кавендиш не попадна в състава на своя отбор Dimension Data за Тура. Британският спринтьор, който има 30 етапни победи и е втори в тази ранглиста зад Меркс (34), участваше непроменяемо всяка година от 2007-а насам.

В последните сезони Торпедото от остров Ман се бори с имунни болести, които не му разрешават да върне формата си.

Къде ще се реши надпреварата

С едвам 54.8 километра тичане по часовник в Тур дьо Франс, надпреварата ще бъде за мощните катерачи. Планинските стадии обаче няма да са единствените с тежест за генералното класиране.

Още във втория ден могат да се получат първите разлики поради отборното тичане по часовник от 27.6 км в Брюксел. Другият доста значим стадий в първата седмица е шестият - тогава е първият край на нанагорнище Ла Планш де Бей Фий. Изкачването е дълго 7 километра със междинен надолнище 8.7% и ще бъде преодоляно за четвърти път в историята на тура. Новото в него е финален километър, който е доста стръмен (наклон до 24%), освен това на настилка без асфалт.

Фотогалерия: Пищното разкриване на Тур дьо Франс в Брюксел >

Втората седмица ще затрудни групата с поредност от три доста значими стадия – 13-и, 14-и и 15-и. Първият от тях е самостоятелно тичане по часовник с дължина 27 километра, а по-късно има два финала на изкачвания. 14-ият стадий е единствено 117 километра, само че приключва на митичната Кол дю Турмале в Пиренеите. Най-често включваното нанагорнище в тура е с дължина 19 километра и междинен надолнище 7.4%, като е от висша категория. Финалът е на 2115 метра надморска височина.

Следващият стадий е на височината Прат д`Албис – 11.8 километра с надолнище 6.9%.

В третата седмица значимите стадии са 18-и, 19-и и 20-и. Първият от тях е дълъг 207 километра сред Ембрун и Валоар, а трите височини в него са над 2000 метра. Финалът е на 18-километрово втурване след митичната височина Кол дю Галибие (2642 м 23 км с надолнище 5.1%).

Вторият от трите алпийски стадия приключва на 2113 метра на височината Монте де Тин. Преди това колоната ще преодолее две съществени изкачвания, измежду които и Кол де л`Изеран (2770 метра), включено в тура седем пъти, за последно през 2007 година

Последният планински стадий е дълъг единствено 131 километра, само че с три изкачвания. Започва се с Корме де Рослен, по-късно Кот де Лонжфоа и най-после Вал Торенс. Групата ще финишира на 2365 метра, като това е най-високо разположеният ски курорт в Европа.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР