С емоционална реч и под аплодисментите на пълната зала в

...
С емоционална реч и под аплодисментите на пълната зала в
Коментари Харесай

Станишев в Берлин: Оставям ПЕС по-голяма, по-единна и готова да поеме кормилото на Европа

С прочувствена тирада и под аплодисментите на цялостната зала в немската столица Берлин Сергей Станишев се отдръпна от поста президент на ПЕС след 11 години отпред на европейската левица. Решението си да не се кандидатира за 5-и следващ мандат той разгласи първо през септември в България. Като водещ мотив тогава Станишев уточни загубата на европейска еднаквост от страна на личната му партия - Българска социалистическа партия, което прави невероятно това да бъде повдигнат от нея.

Днес президентът на ПЕС се обърна към социалистите в Европа на изборния конгрес на ПЕС. В зала " Верти " в Берлин участват представители на 33 пълноправни партии-членки, 12 наблюдаващи и 12 асоциирани членове на ПЕС. БСП е показана от членовете на Изпълнителното бюро Филип Попов и Вяра Емилова, както и от зам.-председателя Кристиан Вигенин, само че като началник на парламентарната група на социалистите и социалдемократите в ОССЕ.

След продължителна доминация на десницата 11-те " български години " на партията бележат напредък - ПЕС и ЕНП към този момент имат паритет в европейските институции - 7 на 7 министър председатели в Европейския съвет и 9 на 10 комисари в Европейската комисия.

На фона на поздравленията от всички участници и почетни посетители генералният секретар на ПЕС Ахим Пост предложения на сцената Станишев с думите: " Представям ви един първенец, огромен водач, предан социалдемократ, който заздрави лявото политическо семейство, направи го единно и сполучливо. "  

След това Станишев излезе на трибуната и с прочувствено слово благодари на екипа и очерта достиженията на левицата. 

" Така се случи, че ПЕС и Европа постоянно са играли основна роля в живота ми. Бях определен за водач на Българска социалистическа партия през 2001 година и работих старателно за приемането й в Социалистическия интернационал и в Партията на европейските социалисти. Бях министър председател, когато България се причисли към Европейски Съюз през 2007 година Но в никакъв случай не съм си представял, че един ден ще стана водач на цялото огромно и мощно европейско социалдемократическо семейство. Още си припомням вълнението да застана отпред на 33 разнообразни партии, обединени към общи полезности. И до през днешния ден одобрявам това за голяма чест и отговорност. И се надявам, че през тези 11 години не предадох нито един път вашето доверие и поддръжка ", стартира Станишев.



 Рекордьорът в борби за България и Европа Виж още

Той изрази насладата си от това, че ПЕС към този момент е " по-голяма, по-единна и подготвена да поеме кормилото на Европа, всяко решение на институциите на Европейски Съюз носи обществен отпечатък, думата й се чува, а хората чакат обществена отбрана от рецесиите ". Станишев не скри удовлетворението, че " през днешния ден ПЕС е сплотен и предан екип ", а социалдемокрацията е " преди всичко ".

" Винаги съм поставял социалдемокрацията преди всичко, даже с заплащането на висока политическа цена за мен самия. И ПЕС Жени знаят за борбите, които сме водили. Вярвам, че политиката е групов спорт. Благодаря на всички за усърдната работа, която направи нашето семейство по-силно. Благодаря на екипа на ПЕС за поддръжката, творчеството, лоялността и другарството. Станахме мощен и обединен тим! Разбира се, благодаря на партиите - те са нашата мощ - постоянно подготвени за борба и да си оказват помощ една на друга. Вярваме в два правилото - почитание и разговор, тъй като ПЕС е нещо доста повече от аритметичния общ брой на 33 партии. Обединяват ни нашите полезности. Горд съм, че оставям ПЕС по-голяма, по-единна и с решения за рецесиите ", разгласи Станишев под аплаузите на гостите в залата.

Президентът на ПЕС поздрави от трибуната претендента за негов правоприемник Стефан Льовен. Той описа водача на шведската социалдемократическа партия като " предан европеец ", в чиито " положителни ръце " подсигуряват положителното бъдеще на лявото политическо семейство.



След това Сергей Станишев заключи последните 11 години в ПЕС и начерта провокациите пред европейската левица:

" Помислете си къде бяхме през 2011 година и къде сме в този момент. През 2011 година десницата постановяваше политики на всички места - помним стягането на коланите. А през днешния ден нашата дума се чува и всяка европейска политика носи обществен отпечатък. От огромните принадлежности като Следващо потомство Европейски Съюз (Next Generation EU) и Зелената договорка, през Инструмента за помощ при безработица (SURE) и Директивата за минимална работна заплата, до Фонда за обективен преход, Европейския обществен фонд, Детската и Младежката гаранция. "

Като водеща задача Станишев уточни " смяна в живота на всички, а освен на малко на брой определени ". Тъй като политиката " постоянно е диалог за бъдещето ", той обърна съществено внимание на провокациите. В тях се крие и отговорността на ПЕС да разполага с политическите и институционалните принадлежности да оформя бъдещето от вероятността на левите и прогресивни полезности.

" Светът се трансформира трагично и хората са уплашени. Те се усещат несигурни и изоставени. Страхуват се за своята работа, приходи и бъдеще. Има две страсти, които движат живота и политиката - страхът и вярата. Страхът е оръжието на десните и популистите, които продават приказката за " положителното остаряло време ". А ние сме на другия полюс - на вярата. В нашето ДНК е закодирано бъдещето и политическото ни семейство е призвано да промени живота на всички, а освен на малко на брой определени. Хората чакат от нас обществена отбрана от рецесиите. И в това е предизвикването: всички чакат обществените решения от социалистите. Не от десницата, не от популистите. А в случай че Европейски Съюз не им ги даде, цената ще бъде платена от левицата. Няма време за губене, би трябвало да действаме незабавно. Трябва да спасим Европа още веднъж ", прикани Сергей Станишев.



Президентът на ПЕС  разкритикува десните, че гледат на дигитализацията единствено като опция за облага. Той предизвести, че наедно с преимуществата, съществува и заплаха за още по-големи неравенства - бъдещият пазар на труда да роди нова класа от " ненужни " хора.

" През XX век социалдемократите опитомиха пазарния капитализъм посредством правилата на Социалната страна. Днес, в XXI век, би трябвало да създадем по този начин, че всички трансформации да подсигуряват обществения интерес, а не алчният капитализъм да подчини хуманността на парите ", сподели Станишев.

Като друго предизвикателство, освен към ПЕС, а и към Европа, беше посочен Зеленият преход. В Европейския съюз има болшинство за екологичната промяна, само че социалистите вярват, че тя ще бъде сполучлива единствено в случай че е алена - обществено обективна и в отбрана на всички наранени.



" В момента всички дебатираме европейската енергийна самостоятелност и сигурността на доставките. Но единствено ние, социалдемократите, настояваме силата, производството и потреблението да бъдат устойчиви, както от позиция на планетата и солидарността с бъдещите генерации, по този начин и във връзка с работните места и икономическия напредък. Приоритет е да мислим за мощна европейска обществена отбрана за хората през настъпващата зима и през цялата последваща година. Още през днешния ден в резолюцията на конгреса ще се обединим към огромен проект за справяне с рецесиите ", съобщи Сергей Станишев.

Той прикани темата за война в Европа да бъде сменена с полемика за мир. Според него твърде доста се приказва за военна победа и прекомерно малко за това по какъв начин " с политически решения да спрем тази полуда ". Станишев приветства обединявания и бърз европейски отговор на войната и поддръжката за народа на Украйна, само че в това време предизвести, че  " през днешния ден би трябвало да сме още по-разтревожени от непрекъснатата и бърза ескалация на войната, която има своя лична логичност и податливост да става все по-брутална ".



За него няма подозрение, че ще е извънредно мъчно, " само че всяко изпитание си заслужава ". Той настоя  " в никакъв случай да не забравяме, че Европа е план на мира " и подсети, че мястото за осъществяване на конгреса на ПЕС, не е определено инцидентно: " Провеждаме конгреса си в Берлин - дано последваме Вили Бранд и неговия кураж за политика, която направи допустимо Хелзинкското съглашение и събори Берлинската стена. "

В края на речта си Сергей Станишев описа политическата обстановка като историческа - миг, в който " левицата може да избави Европа още веднъж ". Той се обърна към социалистите с няколко значими съвета: " Трябва още веднъж да чуваме и да приказваме с хората, по този начин стартира всичко - с първите леви деятели. Необходимо ни е сериозно мислене, основаващо се на обстоятелствата. Нужни са ни кураж и политическа воля да създадем това, което считаме за вярно. И в случай че хората видят, че сме почтени и открити и изпълняваме обещанията си, ще ни гласоподават доверие. Социалистическото придвижване го е постигало и преди ". 



Според Станишев ПЕС може да изведе " Европа от рецесиите още веднъж ", в случай че в този исторически миг заложи на своя честен компас, на своите полезности - взаимност, правдивост, тъждество, отбрана на човешките права, заслужен труд и приходи. 

" Като историк настоявам, че историята не е роман за предишното, а роман за смяната. А като политически мечтател и водач на европейската левица желая да кажа: ПЕС има силата да води Европа към правдивост, тъждество и човеколюбиво бъдеще. Въоръжена с нашите полезности, социалдемокрацията може да продължи да трансформира Европа и света. И тук не става дума единствено за борба с нашите политически съперници. Става дума за спасяването на човечеството. Ние сме подготвени за тази борба. Ще я спечелим, тъй като влизаме в нея със сърце. А то постоянно бие отляво! ", приключи прочувствено Станишев.


 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР