С електронните рецепти за антибиотици няма да се реши нито

...
С електронните рецепти за антибиотици няма да се реши нито
Коментари Харесай

Д-р Николова за електронните рецепти: На маймуни станахме и ние, и пациентите

„ С електронните предписания за антибиотици няма да се реши нито дефицитът, нито реекспортът, нито ще се промени значително отпущането на медикамента, тъй като електронната рецепта не е наложително изискване, което да отвори НЗИС и да бъде провиснал антибиотикът. Предвидена е опцията да се отпусне медикамента и без публикуван народен референтен номер, като е разказано, че това ще докара до наказания, което значи, че имаме врата в полето “.

Това сподели членът на УС на БЛС доктор Гергана Николова пред Българска национална телевизия по отношение на въведеното от през днешния ден на наложителното електронно изписване на антибиотици и медикаменти за диабет.

По думите й обаче системата ще бъде мощно затруднена. „ Пациентите, които са се преглеждали в петък, събота и неделя в неотложни и незабавни центрове, няма да знаят какво им е изписано. Личният доктор също няма опция да ревизира какво му е изписано. Пациентът няма да знае какво му е изписал и персоналният доктор, както и предписанието за метода на взимане, което му е направено “, сподели доктор Николова.

Тя акцентира, че БЛС и НСОПЛБ упорстват да остане опцията за издаване и на хартиена рецепта, с цел да бъде предпазен пациентът. „ Идеята е да няма опция да се отпусне антибиотик без рецепта. Броят на рецептите би трябвало да дава отговор на броя на отпуснатите лекарства. На маймуни станахме и ние, и пациентите. Защо би трябвало да се вкарва нещо, което не взема решение казуса, само че пък затруднява достъпа? “, попита доктор Николова.

„ С електронните предписания за антибиотиците и медикаментите за диабет ще се усили фрапантно контролът. Няма да е допустимо да се отпускат без рецепта или с наставление по вайбър. В аптеката пациентите би трябвало да показват ЕГН и дата на изписване на рецептата, с цел да бъде открита в НЗИС. Това обаче няма да докара до възстановяване на ситуацията с недостига на медикаменти “, сподели и Николай Костов, ръководител на Асоциацията на притежателите на аптеки.

Той съобщи, че при започване на годината антибиотици са липсвали, тъй като е имало свръхпотребление поради многото заболели хора. „ Независимо от електронното изписване, това отново ще се случи, в случай че има доста заболели. При диабетните медикаменти свободната продажба влияеше на един или два медикамента. За цялата група обаче главният проблем е реекспортът, който не се въздейства от метода на изписване “, сподели Костов.  

Той заяви, че сега има над 420 медикаменти по лекарско наставление, които липсват. „ Основно липсват две групи. Едната е на тези, които се изнасят, те са към 160 и при тях би трябвало да бъде неразрешен износът. По-голямата част липсва по индустриални аргументи, само че множеството имат сурогат “, сподели още Николай Костов.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР