С еднопосочен билет Здравно праща белодробно болните българи в Европа.На

...
С еднопосочен билет Здравно праща белодробно болните българи в Европа.На
Коментари Харесай

Белодробно болни, чакащи трансплантация, емигрират, за да живеят

С еднопосочен билет Здравно " праща " белодробно болните българи в Европа.

На митинг през Здравното министерство тази заран се събраха пациенти и техни близки. Освен апаратите си за дишане, събралите се тежко заболели донесоха пред Министерството на здравеопазването и еднопосочните си билети за Европа.

Тодор Мангъров, ръководител на асоциация " Пулмонална хипертония ", съобщи, че сега за белодробна трансплантация чакат 16 български жители, само че от началото на 2017 година клиниката в Австрия, в която към този момент сполучливо са осъществени седем трансплантации на бял дроб, отхвърля да приема повече българи.

Мотивът на клиниката - липса на контракт с Евротрансплант, фондацията, която прави логистиката при нужда от трансплантация в друга страна.

Мангъров съобщи, че чака отговор от министерството: Кой лъже? Здравно - че имат неопределен контракт с Евротрансплант, или клиниката във Виена?

Христина Хрисимова, брачна половинка на Георги Хрисимов, който умря от белодробна идиопатична фиброза преди година и четири месеца, също поддържа хората, нуждаещи се от белодробна трансплантация.
Пред Министерство на здравеопазването тя пристигна с двете си дребни дъщерички. " Тези хора стоят на кислородни апарати, двоумя се да могат да се обслужват. Семействата им са приковани към тях и просто чакат да умрат ", съобщи Хрисимова.

Тя настоя за смяна: " Това министерство не би трябвало да търси нови лечебни заведения, тъй като нови лечебни заведения няма. Това министерство би трябвало да се вдигне и да иде във Виена. Да иде при проф. Клепетко и да го помоли да вземе българските пациенти още веднъж. Това министерство би трябвало да подпише контракт с Евротрансплант - да заплати каквито такси е належащо, тъй като сега нарушава здравноосигурителните права на всички тези пациенти, според Закона за здравето, непредоставяйки им модерно решение, тъй като им лишава правото и вярата за живот. "

" Не може Министерство на здравеопазването да се свързва с погребения и задушници ", уточни Хрисимова.

Жената, която заведе правосъден иск против Министерство на здравеопазването, изясни, че Виенската болница отхвърля да се занимава с български пациенти от началото на предходната година.

По думите й в края на 2016 година тогавашният заместник-министър Ваньо Шарков е изпратил две писма по рекомендация на комисията за лекуване в чужбина.

" Това са седем доктори - шефове на лечебни заведения, декани, в това число и депутати. Изпратиха едни писма, с които желаеха обяснение какво включва капарото от 30 хиляди лв., което би трябвало да се изплати от министерството предплатено. Тонът на тези писма беше извънредно непочтителен, без каквато и да била нравственос в него и беше безусловен. Докато вие не ни кажете какво включва това капаро - ние няма да преведем пари за двамата пациенти - Виктор и брачна половинка ми и също по този начин няма да преглеждаме бъдещи пациенти за белодробни трансплантации ", уточни Хрисимова.

" Ако вие сте болничното заведение във Виена, която е единствената, която приема компромисно български пациенти - ще се занимавате ли с нас изобщо ", попита тя.

Въпросът с контракта с Евротрансплант разясниха и изпълнителният шеф на Агенцията по трансплантации Д-р Марияна Симеонова и заместник-министър доктор Бойко Пенков, които излязоха пред постройката на министерството.

Д-р Пенков призна: " Има проблем - търсим метод да го решим. "

Той разясни, че с Евротрансплант има контракт, който не е преустановяван. " Евротрансплант е организация, която подсигурява логистиката за доставка на органи до някой център, където се вършат трансплантации. Това, че ние сме членове и следва преподписване за ново участие на България в Евротрансплант, не значи, че имаме контракт с център, където се правят действително трансплантации ", изясни доктор Пенков.

По думите му договорът с Австрия е бил за три години и е изминал.

Д-р Сименова от своя страна увери, че до две седмици чака отговор от болничното заведение във Виена, защото към този момент е провела диалог с борда на Евротрансплант, които ще потвърдят пред болничното заведение във Виена участието на страната ни.

Междувременно са извършени диалози и с болница във Франция и Англия, в които са изпратени документи на български пациенти, с цел да се подсигурява, че всеки ще получи късмет за живот.

Виктор, един от болните, който участва на митинга пред Министерство на здравеопазването, сподели, че седем българи са избавени от доктор Клепетко. " В момента този човек е афектиран и няма да приема наши пациенти.

" Изпуснахме златни ръце. Защо трябваше да се стига до тук? Търсим други възможности, тъй като някой е направил неточности, които са непоправими ", уточни мъжът. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР