С еднократна помощ от 148,35 лв. ще бъдат подкрепени около

...
С еднократна помощ от 148,35 лв. ще бъдат подкрепени около
Коментари Харесай

Държавата дава по 148 лв. на 320 хил. уязвими домакинства заради скъпия ток

С еднократна помощ от 148,35 лева ще бъдат подкрепени към 320 000 уязвими семейства в България, които са най-засегнати от високите цени на електрическата енергия. Подкрепата ще бъде оказана по новата мярка „ Подкрепа на уязвими семейства - SAFE “, която е с бюджет от близо 47,5 млн. лева, написа БГНЕС.

Операцията беше гласувана по време на съвещанието на Комитета за наблюдаване на Програма „ Развитие на човешките запаси “ (2021-2027) след седмото изменение на Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ (2014-2020) и основаването на нова Приоритетна ос, към която е ориентиран финансов запас от инструмента REACT-EU, оповестиха от Министерството на труда и обществената политика.

„ Основната цел на интервенцията е оказване на поддръжка на уязвимите семейства да посрещнат разноските си за ползване на сила за предварителна защита от изпадане в беднотия и обществено изключване “, съобщи заместник-министърът на труда и обществената политика Наталия Ефремова.

Тя добави, че Програма „ Развитие на човешките запаси “ и Министерството на труда и обществената политика са първите възползвали се от новия инструмент на Европейската комисия за поддръжка на най-уязвимите хора в изискванията на висока инфлация.

Очакванията са дейностите по интервенция „ Подкрепа на уязвими семейства – SAFE “ по ОПРЧР да бъдат осъществени за интервал от 2-3 месеца и да приключат през есента на 2023 година, съобщи Десислава Ушколова, началник-отдел „ Програмиране и договаряне “ в Главна дирекция „ Европейски фондове, интернационалните стратегии и планове “ в Министерството на труда и обществената политика.

Тя посочи, че уязвимите семейства в риск от изпадане в беднотия, които ще получат еднократната помощ са 320 000 и ще бъдат обезщетени за високото равнище на инфлация, в резултат на растежа в цените на петрола, газа и електричеството.

При изчисляването на размера на еднократната поддръжка за едно уязвимо домакинство, с изключение на инфлацията за последната година са взети поради и междинните разноски за топлоенергия и електрическа енергия на семействата през 2022 година, които са предоставени от Националния статистически институт.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР