С едночасов протест от 10 до 11 часа днес фелдшерите

...
С едночасов протест от 10 до 11 часа днес фелдшерите
Коментари Харесай

Ал. Александров: Фелдшерите са сегрегирани и анонимни в здравната система

С едночасов митинг от 10 до 11 часа през днешния ден фелдшерите в цялата страна ще изразят несъгласието си с неналичието на политика по отношение на съсловието.

„С този акт желаеме да покажем нашето битие, да излезем от анонимност „, разяснява пред БНР Александър Александров, ръководител на Българския съюз на лекарските асистенти и фелдшерите. По думите му политиците ги вкарват в анонимност в здравната система.

Фелдшерите (лекарските асистенти) работят най-вече в незабавните центрове и във филиалите по незабавна медицина.

„Това, че ще протестираме, няма да утежни работата на центровете“, увери Александров.

В провинцията множеството работещи в незабавната помощ са фелдшери , посочи той.

Предложение фелдшерите да влязат да работят в яслите и детските градини поради дефицита на личен състав може да направи „ човек, който не е наясно с нашата професия“ , означи Александър Александров, съгласно който от Министерството на здравеопазването с този акт потвърждават, че не са наясно.

На уеб страницата на Министерство на здравеопазването от съвсем година стои „на трупчета“ разпоредба , регламентираща функционалностите и дейностите на лекарските асистенти, акцентира Александров в предаването „Преди всички“. Без тази разпоредба не могат да се уредят длъжностните характерности на експертите на работните им места.

„Сега лекарските асистенти, а оттова и фелдшерите, тъй като по закон фелдшерите имат правата на лекарските асистенти, работят незаконно .“

От 20 години водим битка за качествена легитимация , само че ръководещите нехаят, разяснява Александров, съгласно който опитите им да предизвикат реакция на здравното министерство остават „глас в пустиня“, като от водещата партия в обединението Политическа партия не им обръщат внимание и няма връзка.

Александър Александров е безапелационен, че фелдшерите и лекарските асистенти са сегрегирани в здравната система , а проблемите им се замитат.

Ние сме към 2 хиляди индивида, тази численост беше много понижена в последните години.“

Повече по тематиката чуйте в звуковия файл.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР