С единодушно решение Конституционният съд е решил, че няма нарушения

...
С единодушно решение Конституционният съд е решил, че няма нарушения
Коментари Харесай

КС отхвърли жалбата на Гешев за отнемането на Бюрото по защита от прокуратурата

С единомислещо решение Конституционният съд е решил, че няма нарушавания на главния закон при прехвърлянето на парцелите на Бюрото по отбрана от прокуратурата към Министерството на правораздаването. 

Делото беше заведено по тъжба от основния прокурор Иван Гешев, който смяташе за противоконституционно изваждането на дълготрайните материални активи на Бюрото по отбрана от прокуратурата при структурната промяна. 

Гешев претендираше, че това се прави в нарушаване на правилото на разделяне на управляващите, тъй като не е поискано единодушие на органите на правосъдната власт, към която прокуратурата принадлежи. 

Предстои претекстовете на Конституционен съд да бъдат оповестени. 

Изваждането на Бюрото за отбрана от прокуратурата и прехвърлянето му към правосъдното министерство стана в края на мандата на 46 Народно заседание. 

Първоначалната концепция на основаването на структурата беше да се обезпечава протекция на очевидци на обвиняването по значими каузи, само че сътрудници на бюрото участваха и в знакови показни акции на прокуратурата, като извеждаха арестанти и спомагаха при обиските. Една от тези акции се случи в Президентството на 9 юли 2020, като даде началото на митингите с искане за оставка на държавното управление и основния прокурор. 

Службата беше определяна като паралелна конструкция на НСО, като разполага и с някои от пълномощията на Министерство на вътрешните работи, да вземем за пример да охранява и обезпечава провеждането на дейности по следствието. 

През пролетта на 2021 година Румен Радев изиска от Конституционен съд да се произнесе по това дали създаването на Бюрото към основния прокурор е станало в нарушаване на конституцията поради разширението на пълномощията му. 

През октомври 2021 година съдът отхвърли да се произнесе всъщност по жалбата на президента, тъй като Народно събрание към този момент беше отменило противоречивите промени в закона.  
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР