С един прост трик фирма на украински олигарх е заобикаляла

...
С един прост трик фирма на украински олигарх е заобикаляла
Коментари Харесай

Как украински олигарх заобиколи квотите на ЕС

С един елементарен трик компания на украински олигарх е заобикаляла рестриктивните мерки за импорт в Европейски Съюз. След като измамата лъсна, Брюксел промени квотите за Украйна. Последици обаче може да има за целия Европейски Съюз, споделя Юрий Шейко за " Дойче веле ".

Концернът MХП ( " Мироновски хлибопродукт " ) на украинския олигарх Юрий Косюк очевидно е намерил метод по какъв начин съществено да усили износа на своя продукция за Европейски Съюз. По данни на самия тръст, единствено през предходната година MХП е доставил близо 100 000 тона украинско месо в страните от общността.

Споразумението за асоцииране на Украйна към Европейски Съюз дава на украинските компании опцията за безмитен експорт на съвсем всички категории пилешко месо, само че единствено в границите на избрани квоти. За актуалната 2019 са позволени 18 400 тона. Предвидено е това количество да нарасне на 20 000 тона до 2021 година и след това да остане трайно на това равнище. Предвидена е обаче и опцията за спомагателни доставки на 20 000 тона замразени пилета.

Как се заобикалят наредбите

Австрийският вестник " Курир " упреква МХП, че от много години насам заобикаля рестриктивните мерки за импорт благодарение на един трик. Вносът в Европейски Съюз на пилешки гърди – най-скъпата част от пилето – е стеснен с квота. За да може по-евтините елементи от месото, които остават в Украйна след разфасоването му, да бъдат внасяни в Европейски Съюз без ограничавания, се действа по следния метод: МХП има свои клонове в Словакия и Холандия, където се отделят костите от останалото по-евтино месо. Получените по този метод артикули се считат към този момент за " европейско произвеждане " и по-късно могат да се продават освен в Европейски Съюз, а и да бъдат изнасяни без мито за " трети страни ".

Брюкселското списание " Политико " написа, че европейските селски стопани се оплакват от " гениалния и изцяло законен метод за заобикаляне на европейските правила ", прилаган от концерна МХП.

Пресцентърът на концерна удостовери пред Дъждовни води, че изнася за по-нататъшна обработка в Европейски Съюз пилешко месо с кост. Тази процедура обаче отговаряла на настоящите европейски разпореждания.

Нови квоти за импорт

И в действителност Украйна съумя съществено да усили износа на пилешко месо за Европейски Съюз. През 2016, когато влезе в действие Споразумението за асоцииране, страната е изнасяла по-малко от 50 хиляди тона годишно. Две години по-късно, по данни на Евростат, износът е повишен на повече от 123 хиляди тона, като покачването иде главно от износа на пилешко месо, което попада в графата " по-ниска категория ". В случая не е от голяма важност дали става дума за прясно или замразено пилешко – за тези категории украинско месо няма нито квоти, нито мита.

Тъй като управляващите на редица европейски страни по този начин и не успяваха да открият никакви нарушавания на разпоредбите от страна на украинските експортьори, Еврокомисията предприе необикновена мярка, с цел да приключи гневното разгръщане на украинския експорт за Европейски Съюз. Европейска комисия стартира договаряния за смяна на квотите за пилешко месо. По информация на Дъждовни води, Брюксел и Киев към този момент са постигнали съглашение, налагащо квоти и за останалите категории пилешко месо, за които до момента нямаше ограничавания. Източник, осведомен с договарянията, заяви на Дъждовни води, че е планувано да се усили и общата квота за експорт на пилешко месо за Европейски Съюз на 70 000 тона.

От украинска страна обаче не гледат на тази оригиналност като на победа и настояват, че тя е реализирана с цената на взаимни отстъпки.

Нови правила и за произхода на продуктите?

Все отново може да има и други последствия - за целия Европейски Съюз - от държанието на украинския тръст МХП. Така да вземем за пример австрийското държавно управление показва угриженост от това, че пилешките гърди, доставяни от украинската компания в Европейски Съюз, не се маркират като артикул с генезис Украйна, в случай че преди този момент са минали обработка в Словакия или Холандия.

През април някогашният австрийски министър по проблемите на устойчивото развиване и на туризма Елизабет Кьостингер беседва с европейските си сътрудници и настоя идната Еврокомисия да промени разпоредбите за означаване на произхода на продуктите в Европейски Съюз. Според Кьостингер, потребителите в общността би трябвало да имат опция да се осведомят от кое място в действителност идва месото, което употребяват.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР