С един от най-популярните ни и успешни колоездачи в последните

...
С един от най-популярните ни и успешни колоездачи в последните
Коментари Харесай

Николай Михайлов: Ще стигнем Европа, когато колоезденето стане начин на живот

С един от най-популярните ни и сполучливи колоездачи в последните години Николай Михайлов си поговорихме по тематиката колоездене, за това по какъв начин да запалителен младежите да карат колело в града и да заменят колите с този еко превоз.

Михайлов се занимава професионално с колоездене от 2008 година, а от 2012 до 2017 се състезава за професионалния тим на CCC Sprandi Polkowice.

През 2015 година става първият българин взел присъединяване в Обиколката на Италия. През 2018 е част от френския Delko Marseille Provence KTM, а през 2019-а се състезава за португалския Efapel. За сезон 2020 Ники ще кара в българския тим DRAG.

- Колоезденето в огромните европейски страни и столици е много развито, по кое време и ние бихме могли да ги стигнем?
- Смятам, че това ще се случи, когато този спорт стане всеобщ у нас. Когато всеки един човек има велосипед у дома и не го употребява един път годишно. Когато този спорт стане метод на живот, а не просто средство за напредване.

- Смяташ ли за задоволителни построените велоалеи в България, и по особено тези в София? Столична община прави каквото може, само че сме очевидци, че те са незадоволително и няма добре построена мрежа сред столичните квартали?
- Разбира се, че не са задоволителни. Много постоянно хората с колела са принудени да карат сред колите на пътното платно, или да заобикалят паркираните такива по велоалеите. Първо столицата би трябвало да обезпечи едно вярно и умерено придвижване на колите, както и задоволително места за паркиране. Евентуално чак по-късно ще пристигна ред и за велосипедите.

- Според теб би трябвало ли построяването и поддържането на велоалеите в столицата да бъде отдадено на концесия?
- Защо не? Но съгласно мен, първо би трябвало да има задоволително добре построената мрежа от велоалеи, с цел да има въобще някой, който да прояви интерес към поддържането и стопанисването.

- Как да накараме младите и въобще хората да се възпламенят по карането на колело и да се движат с него из града, което ще понижи и нездравословните излъчвания, които отделят колите?
- Това несъмнено не е по никакъв начин елементарно. Не можеш да накараш човек да се качи на велосипед, в случай че той самичък не го желае. Въпрос на просвета е. Мога да подсигурявам, че да вземем за пример в столицата в час пик предвижването с велосипед в града е доста по-бързо в сравнение с с автомобил. Не се чудиш къде да паркираш. Евтино е и не на последно място - извънредно тонизиращо и потребно за твоето здраве.

- Колоезденето е здраве и сигурно зарежда тялото на индивида, какви препоръки би дал на човек, който е решил да размени автомобила с колело?
- Бих му споделил, че безусловно няма да сгреши. Ще помогне на себе си, а и на близките също, ще понижи трафика в града и замърсяването, което ние дишаме всеки ден.

- От през днешния ден стартира Европейското състезание по колоездене на писта в зала Колодрума в Пловдив, какви са упованията ти от него и за кои колоездачи би трябвало да следим?
- Ще има доста класни състезатели от цяла Европа. Това е привилегия и огромна стъпка за популязирането и развиването на този спорт в България. Новата Българска Федерация по Колоездене работи интензивно и съумява даже в тези тежки времена да тласка нагоре колоездачния спорт в България. Очаквам, че шампионата ще премине сполучливо, а ние би трябвало следим най-много присъединяване на нашите момчета. За тях това е огромно предизвикателство и огромен късмет и скъп опит. За първа година Българска Федерация по Колоездене съумя да изкара български състезатели на доста интернационалните надпревари, където нашите момчета трупаха опит.

- Какво би поискал на читателите на Gong.bg в тези времена на пандемия от ковид?
- Пожелавам на всички да бъдат най-много здрави и да съблюдават указаните ограниченията за сигурност. Човечеството е претърпяло доста по-тежки борби, не би трябвало да изпадаме в ненужна суматоха.
.native-ad-suggested-news { position: relative; margin-bottom: 40px; width: 100%; padding: 20px 0; border-top: 1px solid #e7e7e7; border-bottom: 1px solid #e7e7e7; }.native-ad-suggested-news h2,.native-ad-suggested-news h2 a { font-weight: normal; margin-bottom: 10px; font-family: `Roboto Slab`,serif; color: #000!important; }.native-ad-suggested-news h2 { margin-bottom: 10px; }.native-ad-suggested-news.img-responsive { width: 100%; }.native-ad-suggested-news.img-wrapper { overflow: hidden; }.native-ad-suggested-news.native-ad { display: block; width: auto; height: 18px; background: #ffffff; float: left; bottom: 0; }.native-ad-suggested-news.ad-link { display: inline-block; float: right; margin-right: 4px; line-height: 8px; font-family: Roboto,sans-serif; font-size: 12px; line-height: 10px; color: #777; }.native-ad-suggested-news.barcode { display: inline-block; float: left; width: 13px; height: 10px; margin-right: 5px; border-radius: 0; max-width: 13px!important; }.video-bellow-article { position: relative; display: block; } function showNative(obj) { setTimeout(function () { if ($( ".suggested-news " ).length > 0) { var nativeAdNumber = $(`.suggested-news`).children().length; var movedFirstRowArticle; var nativeAdd = $(`` + `` + `` + `` + `
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР