С един глас разлика и след няколко ядрени парламентарни дни,

...
С един глас разлика и след няколко ядрени парламентарни дни,
Коментари Харесай

Тука ще е много на кантар работата. Как с един глас НС избра Хюндай да строи новите мощности на АЕЦ-а

С един глас разлика и след няколко " нуклеарни " парламентарни дни, болшинството, в тази ситуация от ГЕРБ, Движение за права и свободи и " ИТН ", взе решение корейската Hyundai Engineering & Construction Co ( " Хюндай " ) да построява 7-и и 8-и блок на АЕЦ " Козлодуй "  с технологията на американската " Уестингхаус " AP1000. Така на процедура надпреварата се оказа " с един кон ", макар опитите на " Продължаваме промяната-Демократична България " да вкара в него в последния миг и изпадналата от класирането на по-ранния стадий американска компания Bechtel ( " Бехтел " ).

Парламентарната сага за това кой ще построява мощностите се точи с дни, като кулминационната точка бе включването на изключителна точка в дневния ред в петък, което направи ръководителят Росен Желязков (ГЕРБ), базирайки се на текста от правилника, съгласно който " в изключителни случаи ръководителят може да предложи смяна в дневния ред по време на пленарното съвещание ".

Това не бе инцидентно. Както ще видите по-долу във видео, ГЕРБ и Движение за права и свободи се договарят за изключителната точка и готовност на националните си представители в петък, по традиция ден, в който залата е полупразна, " тъй като тука ще е доста на кантар работата ". А " работата бе на кантар " поради различното предложение на ПП-ДБ и отпора на " Възраждане " и Българска социалистическа партия - да не се бърза толкоз с решението и да не се прескача енергийното министерство.
1, 2, 3...
На 19 януари " АЕЦ Козлодуй - Нови мощности "  ЕАД разгласява публикация за " проявление на интерес за присъединяване в процедурата за установяване на къса листа на евентуални строителни компании за инженеринг, строителство, доставка и въвеждане в употреба на нуклеарна централа на утвърдената площадка в Козлодуй, с технология AP1000 със период до 2 февруари ".

Кандидатите бяха отсяти и по този начин в късата листа попаднаха петима: Fluor B.V., Bechtel Nuclear Power Company Limited, Hyundai Engineering & Construction Co.,Ltd., консорциум с водач China National Nuclear Corporation Overseas Ltd. и сътрудник China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction Co., Ltd., както и China Energy Engineering Corporation Limited. След осъществена инспекция във връзка с всеки претендент за съществуване на дължим инженерно-технически и строителен опит и експертиза; стопански и финансов потенциал и съществуване на всички изискуеми документи подадени, завършени и попълнени, според условията,  " АЕЦ Козлодуй - Нови мощности " ЕАД уточни като предходна " изпита " единствено " Хюндай ". 

Съобщението бе оповестено на 16 февруари и още в същия ден отчетът на централата бе претворен в план на решение на Народното събрание с вносители Делян Добрев (ГЕРБ) и Станислав Атанасов (ДПС), с което в период от 15 дни " АЕЦ Козлодуй - Нови мощности "  ЕАД би трябвало да стартира договаряния с южнокорейската компания.

На 20 февруари обаче депутатите Васил Стефанов (ПП) и Ивайло Мирчев (ДБ) внесоха различен план на решение, с което се желае продължение на процедурата подбора, като разпорежда на енергийния министър да подпомогне  " Козлодуй " да договаря и с " Хюндай ", и с американската " Бехтел " - включена в " шортлистата ", само че неизбрана тъй като е взела участие с дъщерна компания, която не е покрила всички критерии. От ПП-ДБ се мотивираха както с конкурентното начало, по този начин и с присъединяване на енергийното министерство в процеса. Тоест, Народното събрание да не иззема функционалностите и на изпълнителната власт.
" Ако има някой на носилка, дет` се вика, не знам "
На 21 февруари енергийната комисия, управлявана от Добрев и комисията по околната среда и водите, управлявана от Анастасов, проведоха общо съвещание. На него, както и през днешния ден в зала, от отрасловото министерство застъпиха тезата, че всички кандидатури са почтени, само че и че " Козлодуй " би трябвало да има опция да договаря и с претендентите от късата листа; че изпълнителната власт не трябва да бъде прескачана с решение на Народно събрание, което задължава аеца, само че и че ще се съобрази с всяко решение на Народното събрание. При изявлението си през днешния ден енергийният министър Румен Радев прикани оттук насетне специалистите да бъдат оставени да работят.

Това взаимно съвещание в сряда завършва любопитно за фена, защото на финала му, до момента в който всички се разотиват, камерите и микрофоните към момента работят и улавят по какъв начин планували, че болшинството за пробутване на проекторешението им е " на кантар " поради липса на поддръжка от обединяването, депутати от ГЕРБ и Движение за права и свободи се сговарят по какъв начин да го финтират с включване на извъвнредна точка в петъчния дневен ред, с която да го изненадат.

Практиката в действителност е естествена и тъкмо по този начин се случват сделките за болшинствата и процедурните хватки, само че е любопитна за гледане " в действително време ". Участват Добрев, Анастасов, Росица Кирова и Теменужка Петкова (ГЕРБ) и други Специално присъединяване има и Николай Нанков (ГЕРБ).

Най-общо Добрев показва, че " тука ще е доста на кантар работата ", което постанова наличието в петък на всички депутати от двете групи. Някои обаче не могат. Като Нанков, който си презаверил билет за пътешестване в чужбина. Имало и заболели. " Ако има някой на носилка, дет` се вика, не знам. Или някой в чужбина, не знам дали да го връщаме ", съгласява се Добрев.

" Само ние и Движение за права и свободи сме и всичко друго ", " В това отношение ние и единствено с нас е Движение за права и свободи " - установяват един след различен Добрев и Теменужка Петкова.

В по този начин развилия се разговор личи и отношението към (не)коалиционните сътрудници.



" Ако я гласуваме на следващия ден, ще се усетят " - привнася и зам.-шефката на Народно събрание Росица Кирова (ГЕРБ). 

Ето и кратък стенографски протокол:

Ст. Атанасов (ДПС): Закриваме съвещанието, сътрудници! Благодаря ви.

Р. Аталай (ДПС): Толкова ви е боязън да не кажете китайците...

Ж. Станков (ГЕРБ): Само едно конкретизиране, на следващия ден няма да го гледаме, по този начин ли?

Д. Добрев (ГЕРБ): Не, в петък.

Т. Петкова (ГЕРБ): Този петък ли?

Д. Добрев (ГЕРБ): Да.

Ст. Атанасов (ДПС): Николов в този момент взе да звъни по телефоните.

Д. Добрев (ГЕРБ): Според мен суматоха ги гони.

Ст. Атанасов (ДПС): В суматоха, но те си го изпросиха

Ал. Ненков (ГЕРБ): Вие сте доста гадни...

Ст. Атанасов (ДПС): Еми...

Н. Нанков (ГЕРБ): Вярно ли е, че е в петък решението?

Д. Добрев (ГЕРБ): Е, петък решението.

Н. Нанков (ГЕРБ): Е*и му майката. 

Д. Добрев (ГЕРБ): Що?

Н. Нанков (ГЕРБ): Е, щот имам персонален проблем, щях да пътувам. И си пребукнах един полет от сутринта за вечерта за на следващия ден.

Р. Кирова (ГЕРБ): Това за къде го оставяме?

Д. Добрев (ГЕРБ): Петък.

Н. Нанков (ГЕРБ): Е*и му майката...

Д. Добрев (ГЕРБ): В петък би трябвало да предупредим всички.

Т. Петкова (ГЕРБ): Всички би трябвало да се предупредят?

Д. Добрев (ГЕРБ): Мхм, всички. Сега, в случай че има някой на носилка, не знам. Ако има някой на носилка, дет` се вика, не знам. Или някой в чужбина, не знам дали да го връщаме.

Т. Петкова (ГЕРБ): Катя я оперираха.

Д. Добрев (ГЕРБ): Катя не може да пристигна, само че който може..., тъй като тука ще е доста на кантар работата. Само ние и Движение за права и свободи сме и всичко друго.

Т. Петкова (ГЕРБ): В това отношение ние и единствено с нас е Движение за права и свободи.

Р. Кирова (ГЕРБ): Да не е по-рано, да не се усетят.

Неизвестен (ГЕРБ): Не. Самият петък.

Р. Кирова (ГЕРБ): Ако я гласуваме на следващия ден ще се усетят.

Т. Петкова (ГЕРБ): Добре.
Петък пристигна
Но четвъртък (т.е. визираното утре) пристигна и Добрев въпреки всичко внесе предложение за включване на изключителна точка за решението за строителя на новите мощности. ГЕРБ и Движение за права и свободи обаче не събраха болшинство и предлагането не мина, което породи реакции от Бойко Борисов и Делян Пеевски в жанр какви евроатлантици са от ПП-ДБ, откакто бойкотират двата нови реактора, които би трябвало да се построят по американската технология на " Уестингхаус ".

Вече е петък. Както стана ясно, ГЕРБ и Движение за права и свободи получиха едно рамо от опозиционната Има Такъв Народ и по този начин със 112 гласа планът " Добрев-Анастасов " мина. Срещу 111 " срещу " и " въздържал се " (Гласовете " въздържал се " се числят към тези срещу, б.р).

" За " гласоподаваха 67 депутати на ГЕРБ (т.е. имаше я обещаната готовност, единствено двама от групата от 69 липсваха), 35 от Движение за права и свободи (от 36) и 10 от Има Такъв Народ (при група от 11 души).

" Против " бяха 7 от ПП-ДБ, 21 от Българска социалистическа партия (при 23-ма) и един самостоятелен. А се въздържаха 50 от ПП-ДБ и 32-ма от " Възраждане " (от група от 34-ма). Или от групата на ПП-ДБ от общо 63 души, шестима не са взели участие в гласуването.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР