С един-два месеца ще се забави крайната оценка на кандидатстващите

...
С един-два месеца ще се забави крайната оценка на кандидатстващите
Коментари Харесай

Научни проекти за 350 млн. лв. се бавят

С един-два месеца ще се забави крайната оценка на кандидатстващите за 350 млн. лв. по оперативна стратегия "Наука и обучение за образован напредък " планове за центрове за върхови достижения и центрове по компетентности. Причината - през ноември новата изпълнителна организация към просветителното министерство, която към този момент ръководи оперативната стратегия, не е одобрила отчета на оценителите - италианската компания "Прогетти плант ".
"Научната " част на европрограмата е придружена от кавги от самото ѝ оповестяване - запаси имаше още към изискванията, на които би трябвало да дават отговор претендентите, и позволените действия по нея. Процесът бе занимателен извънредно доста от сагата към оценяването на подадените през февруари 44 плана за създаване на научни центрове - за върхови достижения и за подготвеност, написа в. "Сега " в днешния си брой. При служебния министър проф. Николай Денков публичната поръчка за избор на компания оценител (за 2 млн. лева.) бе спряна поради проблеми и се мина към вид плановете да бъдат оценени от интернационалните учени (за 900 хиляди лева.). Междувременно обаче Върховният административен съд постанови, че оценяването би трябвало да се даде на италианската компания "Прогети плант ", която получи най-вече точки в публичната поръчка отпреди Денков. На 10 ноември най-накрая се очакваше да бъде финализиран вторият, истински стадий на оценката на позволените 30 планови оферти (8 за центрове за върхови достижения и 22 за центрове за компетентност), осъществен към този момент от италианската компания. На последното съвещание на Комитета за наблюдаване на НОИР обаче Управляващият орган на програмата, който към този момент е новосъздадена изпълнителна организация към МОН, е върнал отчета с класираните и отхвърлените претенденти "за премахване на позволени пропуски в оценителния развой ". Целта е да се понижи рискът от налагане на нови финансови корекции. Повече за това не се разбра, а от министерството разясниха само, че оценката би трябвало да е подготвена в края на януари.
В края на предходната седмица пък вицепремиерът Томислав Дончев съобщи, че оценителният развой е строго поверителен и информацията за това кой оценител на кого какъв брой е писал не може да бъде обществена.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР