С един-два месеца ще се забави крайната оценка на кандидатстващите

...
С един-два месеца ще се забави крайната оценка на кандидатстващите
Коментари Харесай

Научни проекти за 350 млн. лв. се бавят

С един-два месеца ще се забави крайната оценка на кандидатстващите за 350 млн. лв. по оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък " планове за центрове за върхови достижения и центрове по компетентности.
Причината - през ноември новата изпълнителна организация към просветителното министерство, която към този момент ръководи оперативната стратегия, не е одобрила отчета на оценителите - италианската компания " Прогетти плант ".
" Научната " част на европрограмата е придружена от кавги от самото ѝ оповестяване - запаси имаше още към изискванията, на които би трябвало да дават отговор претендентите, и позволените действия по нея. Процесът бе занимателен извънредно доста от сагата към оценяването на подадените през февруари 44 плана за създаване на научни центрове - за върхови достижения и за подготвеност, написа в. " Сега " в днешния си брой.
При служебния министър проф. Николай Денков публичната поръчка за избор на компания оценител (за 2 млн. лева.) бе спряна поради проблеми и се мина към вид плановете да бъдат оценени от интернационалните учени (за 900 хиляди лева.). Междувременно обаче Върховният административен съд постанови, че оценяването би трябвало да се даде на италианската компания " Прогети плант ", която получи най-вече точки в публичната поръчка отпреди Денков.
На 10 ноември най-накрая се очакваше да бъде финализиран вторият, истински стадий на оценката на позволените 30 планови оферти (8 за центрове за върхови достижения и 22 за центрове за компетентност), осъществен към този момент от италианската компания. На последното съвещание на Комитета за наблюдаване на НОИР обаче Управляващият орган на програмата, който към този момент е новосъздадена изпълнителна организация към МОН, е върнал отчета с класираните и отхвърлените претенденти " за премахване на позволени пропуски в оценителния развой ". Целта е да се понижи рискът от налагане на нови финансови корекции. Повече за това не се разбра, а от министерството разясниха само, че оценката би трябвало да е подготвена в края на януари.
В края на предходната седмица пък вицепремиерът Томислав Дончев съобщи, че оценителният развой е строго поверителен и информацията за това кой оценител на кого какъв брой е писал не може да бъде обществена.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР