С двудневна инициатива в Парка на младежта в Русе до

...
С двудневна инициатива в Парка на младежта в Русе до
Коментари Харесай

С военно-историческа реконструкция в Русе бе отбелязана 120-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание

С двудневна самодейност в Парка на младежта в Русе до неговата емблема - Вазата ВМРО-Русе и Сдружение за военно-патриотично образование " Приказка за България " уважиха паметта на героите от Илинденско-Преображенското въстание от 1903 година - най-мащабното въстание за обединяване на българските земи, траяло три месеца.

В петъчния ден от 11 до 19 часа съдружие " Приказка за България " в Музей навън разпростра експозиция на оръжия и военно снаряжение от разнообразни исторически столетия, а специфична галерия осведоми за подготовката и хода на въстанието. За искащите да опитат своя мерник уредниците предложиха на място пукотевица с лък и пушка.

В обедните часове в събота се организира военно-историческа реорганизация на моменти от Илинденско-Преображенското въстание. С присъединяване на русенския клон " Ангел Кънчев " на сдружение " Традиция " и с поддръжката на НЧ " Гоце Делчев 2009 " - Русе и НЧ " Стефан Караджа 2018 " - Русе бяха показани подиуми, запознаващи с приноса на съответни участници във въстанието - подофицера от Пети пехотен Дунавски полк Стефан Пенев, роден преди 150 години в Русе, и неговия ученик от Русенското стрелческо сдружение и другар по битка Петруш Йовчев. Съдбата на двамата герои е извадка от тази на участниците в основаните у нас Тайни офицерски братства, работили за свободата на Македония на границата на сред ХIХ и ХХ век.

Във военно-историческата реорганизация взеха присъединяване към 60 души, а самото събитие бе почетено от доста русенци, като най-въодушевени от видяното останаха децата.

 Преди началото на възстановката участници и фенове бяха приветствани от ръководителя на Общински съвет - Русе Иво Пазарджиев, а в края на събитието съпредседателят на Вътрешна македонска революционна организация Искрен Веселинов в малко слово благодари на уредниците и участниците в самодейността, като особено обърна внимание на русенската диря в организацията на Илинденско-Преображенското въстание. Изтъкнато бе и наличието на поручик Борис Сарафов, предстоящ водач на ВМОРО в състава на Пети пехотен Дунавски полк през 1898 г.и водещата му роля в разрастването на Българските освободителни сдружения в цяла България, поели като своя идея проведената битка за освобождението на Македония.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР