С двудневен семинар на 13 и 14 декември в Костенец

...
С двудневен семинар на 13 и 14 декември в Костенец
Коментари Харесай

Обучават читалищни секретари за работа с хора с увреждания

С двудневен семинар на 13 и 14 декември в Костенец ще завърши обучителната стратегия за 2018 година на Регионален център „ Читалища “ - Пазарджик. Темата е „ Хората в неравностойно състояние, равнопоставени в читалищата “, част от работния проект на институцията. Участие ще вземат читалищни ръководители, секретари и библиотекари от всички общини в района. Интерактивният работен формат планува продан на информация, познания и опит по тематиката. Треньор на умения за работа с уязвимите групи ще бъде Радка Енчева-Кочева от РЕКИЦ, която е и съветник по подкрепена претовареност.

Участието на хората в неравностойно състояние в активността и действието на читалищата е всекидневие, тъй като измежду локалните общности има представители на разнообразни човешки групи в усложнение – такива с увреждания, обществено слаби, остарели хора, етнически малцинства, някогашни пандизчии, наркомани, които са равнопоставени в това. Читалището като гражданска организация, с държавни функционалности да обогатява културния и обществен живот на популацията по места, е мощно ангажирано с включването на другите в общността. Налага се читалищните чиновници да минават непрекъснати надграждащи образования за работа с хора в неравностойно състояние, поради спецификата на потребностите в конкретика. Целта е насърчаване и рационализиране на умеене за информиране, покровителство, подкрепа; за създаване на планове за финансиране на сходни действия и за основаването на налична среда за хората с физически увреждания.

Времето пред Коледа сплотява и въодушевява за добрини. Повод е за осъществяване на акции и мероприятия в поддръжка на дела. С идния конгрес читалищата обръщат специфичен взор към хората в неравностойно състояние, търсейки нови благоприятни условия за обществено включване и пълностоен живот на уязвимите групи. И това като целенасочена читалищна работа в партньорство с ангажираните с казуса държавни институции и неправителствени организации.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР