С двубой между носителя на рекордните шест титли Роджър Федерер

...
С двубой между носителя на рекордните шест титли Роджър Федерер
Коментари Харесай

Осемте най-добри тенисисти през сезона влизат в битка за последния трофей

С дуел сред носителя на рекордните шест трофеи Роджър Федерер и сензационния финалист Джак Сок през днешния ден стартира последният огромен шампионат в мъжкия тенис - финалите на АТП. За девета поредна година осемте най-хубави през сезона си дават среща в зала " О2 " в Лондон, а за пръв път в историята на шампионата ще има български участник - Григор Димитров.

След един непредвиден и трогателен сезон, белязан от ренесанса на Федерер и Рафаел Надал и отстъплението на Анди Мъри и Новак Джокович, конкуренцията в британската столица събра доста нови и непознати на тази сцена лица, които малко на брой са очаквали да стигнат до Лондон.

Димитров е един от тримата дебютанти дружно със Сок и Александър Зверев. За дебютант значително може да бъде считан и Давид Гофен, който предходната година изигра един мач като запаса на мястото на контузилия се Гаел Монфис. Доминик Тийм също ще взе участие за повторно след 2016 година, а за първенеца от US Open 2014 Марин Чилич това ще е трета поява в зала " О2 ".

В компанията на шестима тенисисти с общо четири участия във финалите на АТП Федерер и Надал влизат като безспорни любимци за трофея. 36-годишният швейцарец и 31-годишният испанец направиха паметно завръщане тази година, като разделиха четирите трофея в Големия шлем, завоюваха пет от деветте шампионата от сериите " Мастърс 1000 " и окупираха първите две места в международната класация.

Неяснотата към физическото положение на Надал и обичайно неубедителното му показване в този шампионат обаче може да направи конкуренцията доста по-непредвидима от предстоящото.

Димитров, Зверев, Тийм, Чилич, Гофен и Сок са подготвени да се възползват от обстановката. Големият въпрос обаче е може ли някой да се опълчи на Федерер.

Група " Борис Бекер "

Федерер е безспорният любимец както за първото място в тази група, по този начин и за трофея в Лондон. 36-годишният швейцарец, който е рекордьор по трофеи от този шампионат, ще взе участие за 15-и път (което също е рекорд). Той е единственият от тазгодишните участници, печелил финалите на АТП.

" Страхотно е да се завърна тук, откакто през предходната година нямах опция да вземам участие. В началото на сезона задачата ми беше да се изкача някъде към осмото място в ранглистата преди " Уимбълдън ". Спечелването на Australian Open ме сложи в отлична позиция ", сподели Федерер. Той имаше 14 следващи участия във финалите на АТП, преди травма да спре серията му през 2016 година

Швейцарският деец прави незабравим сезон, в който усили трофеите си от Големия шлем на 19, завоюва три шампионата от сериите " Мастърс ", в това число златен дубъл " Индиън Уелс - Маями ", и загуби едвам четири мача при 49 победи.

Федерер има 12 победи в 15 мача против противниците си в група " Борис Бекер " - Зверев, Чилич и Сок. През тази година Маестрото има 32 победи в 35 мача на твърди кортове, пет победи в петте си дуела в зала и 11 победи в 12-те си конфликта с тенисисти от топ 10.

Единствената му загуба пристигна против Зверев във финала на мастърса в Монреал. 20-годишният представител на Германия наподобява най-сериозната опасност за Федерер в груповата фаза. Той направи страховит пробив този сезон, като завоюва две трофеи от сериите " Мастърс " и общо пет трофея и се изкачи до №3 в света.

Букмейкърите слагат Зверев трети в листата с любимци след Федерер и Надал. Представянето му през сезона потвърди, че той е кадърен да реализира нещо значимо в Лондон. И може би единствен отвън Надал (ако е здрав), който може да хвърли ръкавиците към Федерер.

Чилич е най-опитният състезател отвън двамата огромни, само че експертите са скептично настроени към неговите шансове. Хърватинът има едвам две победи в 14-те си мача против Федерер (1:7), Зверев (1:3) и Сок (0:2), а статистиката му в предходните му две участия в Лондон демонстрира една победа и пет провали.

Групата дава шансове на Чилич да прескочи за пръв път груповата фаза. За задачата обаче хърватинът непременно би трябвало да победи Зверев в първия си дуел. Много е евентуално този дуел да се окаже решителен за развръзката в групата.

За Джак Сок самото класиране в Лондон е удивително достижение. Той беше на път да отпадне още в първия кръг на мастърса в Париж, само че се измъкна и след това стигна до купата, с цел да хване последния трен за британската столица. На хартия той наподобява жертван, само че самочувствието от триумфа в последния мастърс може да го трансформира в рисков противник.

" Той имаше невероятна седмица в Париж. Джак е убеден и обича огромната сцена. Знам чудесно това от положителния мач, който направихме в Индиън Уелс. Очаквам един сложен дуел ", разяснява Федерер в навечерието на шампионата.

Група " Пийт Сампрас "

Ако всичко с Надал беше наред, надали щеше да има огромни подозрения кой ще завоюва първото място в тази група. Той обаче получи травма в коляното, която го принуди да се отдръпна преди дуела му с Филип Крайнович от четвъртфиналите на мастърса в Париж.

Участието на Надал във финалите на АТП беше под въпрос, само че той въпреки всичко дойде в Лондон. " Щом съм тук, желанието ми е да играя. Така се усещам през днешния ден. Не мога да предскажа какво ще се случи в идващите два дни. Ако се случи нещо отрицателно, би трябвало да го приемеш и да се прибереш вкъщи. Но проектите ми са да играя тук и да дам всичко от себе си ", сподели Надал.

Той съобщи, че отдръпването му от шампионата в Париж не е било превантивна мярка с мисъл за финалите в Лондон. " Оттеглих се, тъй като не можех да продължа. Ясно е, че за няколко дни е мъчно да се излекува една контузия, и е обикновено коляното да ме тормози. Но се надявам да се оправя с казуса и да се състезавам на най-високо равнище ", добави носителят на 16 трофеи от Големия шлем.

В допълнение към контузията в коляното и огромния брой мачове през сезона (77) Надал по традиция не се показва добре във финалите. Това остава единственото огромно отличие, което липсва в блестящата му сбирка. В досегашните си седем участия в шампионата той единствено два пъти стигна до финалния мач - през 2010 и 2013 година

Това несъмнено дава късмет на останалите трима в групата - Димитров, Тийм и Гофен. Според експертите и букмейкърите българският тенисист е най-голямата опасност за водача в международната класация. Димитров има цели 10 загуби в 11-те си мача против Надал. Той обаче обичайно основава доста компликации на испанеца, което се видя и в трите им мача този сезон.

Българинът има негативен баланс и против Тийм - една победа и две загуби. Австриецът обаче има най-лошия баланс в зала измежду всички финалисти, а също така несъмнено не се намира в добра форма. Той завоюва единствено два мача в петте шампионата, откогато отпадна в осминафиналите на US Open.

Тийм записа шест загуби в последните си осем мача и при него умората очевидно натежава в края на сезона. За поредна година той изигра голям брой шампионати - 26, с девет повече от Надал, шест повече от Димитров и два повече от Гофен.

Белгиецът на собствен ред е измежду най-силно играещите в зала тенисисти. Той има най-вече мачове на закрито този сезон измежду всички участници в Лондон - 23, в които записа 17 победи. В кариерата си има 56 извоювани от 85 изиграни против на закрито.

Гофен обаче също демонстрира съмнения в последните седмици. Oткакто завоюва купата в Токио, той позволи загуби от Жил Симон в първия си мач в Шанхай, от Стефанос Циципас на четвъртфиналите в Антверпен и от Жюлиен Бенето във втория си дуел в Париж.

Програмата за първия кръг

Неделя (13 октомври):
Континен/Пиърс - Харисън/Винъс (от 14.00 ч.)
Роджър Федерер - Джак Сок (най-рано в 16.00 ч.)
Ройер/Текау - Ербер/Маю (от 20.00 ч.)
Александър Зверев - Марин Чилич (най-рано в 22.00 ч.)

Понеделник (13 октомври):
Мъри/Соареш - Браян/Браян (от 14.00 ч.)
Доминик Тийм - Григор Димитров (най-рано в 16.00 ч.)
Кубот/Мело - Додиг/Гранойерс (от 20.00 ч.)
Рафаел Надал - Давид Гофен (най-рано в 22.00 ч.)

Всичко, което би трябвало да знаете за: ATP финалите в Лондон (27)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР