С двойно повече нуждаещи се от лечение в болница започва

...
С двойно повече нуждаещи се от лечение в болница започва
Коментари Харесай

Новата COVID вълна: Всеки четвърти положителен, двойно повече приети в болница

С двойно повече нуждаещи се от лекуване в болница стартира ноС пет пъти са нарастнали искащите да се ваксиниратвата шеста вълна на пандемията от COVID-19, демонстрират данните от националната осведомителна система на здравното министерство.

130 души са били признати на лекуване в лечебни заведения в седмицата 10-17 юли, до момента в който за предните 7 дни са били 85 души.

Тези цифри още не се приближават до върховете, сложени при предните талази. В същото време притеснително се следи и двойно нарастване на нуждаещите се от лекуване в болница спрямо януарския пик на болестта в България.

В момента 2% от инфектираните с Коронавирус за седемдневен интервал влизат в болница, до момента в който през януари са били под 1 на 100. От 23 до 30 януари да вземем за пример са признати 468 души, което е 0,76% от всички 61 831 инфектирани в същия интервал.

Темпът на повишаване на болестта също се усили през уикенда. И в неделя позитивните проби доближиха 25% от всички направени, което не се бе случвало от края на януари тази година.

“В момента няма напън върху здравната система”, успокои обаче основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. В понеделник следва среща на здравните управляващи с шефовете на огромните столични лечебни заведения, с районната здравна ревизия, както и със здравната каса, с цел да знаят кой какви кревати къде може да разгърне, изясни той.

“Идеята е да не доближаваме равнищата от предходни талази. Повод за оптимизъм ми дават данните, че двата разновидността на омикрон са с бързо и елементарно предаване, само че с леко протичане. Има тежки случаи, само че те са малко на фона на многото засегнати”, изясни още Кунчев пред БНР.

Да не се препълват лечебни заведения и интензивни отделения, чака и математикът проф. Николай Витанов. Той обаче предвижда, че идната седмица ще има по 2 хиляди нови случая всеки ден.

Въпреки че подвариантът ВА.5 се изкарва по-леко, занапред да стартира носенето на маски в градския превоз и огромните магазини, предлагат вирусолози и имунолози. Макар тази мярка да не е заложена към момента от ръководещите, експертите упорстват хората да носят защитни средства. Носенето на маски като противоепидемична мярка е планувано за стадий 1 от общо 5 от Националния действен проект за справяне с пандемията, който ръководещите одобриха преди дни.

“Трябва да сме доста деликатни с държанието си, програмата на държавното управление за контрола на пандемията е напълно вярна, само че би трябвало още занапред да стартира носенето на маски в градския превоз и комерсиалните центрове”, изясни имунологът акад. Богдан Петрунов пред Българска национална телевизия.

Разрастването на болестта върна и интереса към имунизациите против Коронавирус. Близо 17 хиляди дози са сложени за предходната седмица, което е с 6500 повече от миналата. Макар нарастването на битите ваксини да е към 5 пъти, към момента единствено 30% от популацията са имунизирани.

Всеки, който е в рисковата група, да си сложи бустер, поучават медиците. За втория бустер е значимо да са минали 4 месеца от първия. За възрастни хора и хора с хронични болести е целесъобразно да си слагат четвърта доза.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР