С две обвинения се сдоби кметът на Златица.Срещу Магдалена Иванова

...
С две обвинения се сдоби кметът на Златица.Срещу Магдалена Иванова
Коментари Харесай

Повдигнаха две обвинения на кмета на Златица

С две обвинявания се снабди кметът на Златица.

Срещу Магдалена Иванова и основния счетоводител Анна Л. беше внесег обвинителен акт за документно закононарушение и за длъжностно заграбване в изключително огромни размери.

В хода на следствието поради съучастничество са били повдигнати и обвинявания по отношение на заместник-кмета на Община Златица Димчо М. и Младен М. - представител на комерсиално сдружение.

Срещу Магдалена Иванова е повдигнато обвиняване за това, че на 20 януари 2014 година в качеството си на длъжностно лице е съставила формален документ, в който е удостоверила погрешни условия, с цел да бъде употребен този документ като доказателство.

Неверните условия се състояли в изказванието, че планът " Преустройство на първи етаж на Разширение на учебно заведение кв. 72, гр. Златица " не е финансиран от различен източник с изключение на Публичната капиталова стратегия " Растеж и стабилно развиване ".

В реалност другите стадии от плана на обща стойност 200 000 лв. били финансирани и изпълнени по контракт сред община Златица и частно сдружение. Магдалена Иванова изготвила формалния документ с погрешно наличие, с цел да бъде употребен пред Областния шеф на Софийска област и да се получи двойно финансиране.

Второто обвиняване се отнася за дейностите на кметицата и Анна Л. за интервала сред 8 май 2014 година и 18 декември 2014 година в съучастничество с двамата си помагачи двете обвинени присвоили над 1 000 000 лева

Средствата били отпуснати като дотации по стратегия " Растеж и стабилно развиване на районите ". Кметът и счетоводителят наредили заплащане по фактури и за неизвършени и двойно финансирани строително-монтажни работи.

Двамата помагачи пък съставили подправени протоколи за приемане на фиктивно осъществените СМР, а във фактурите, направени от Младен М., били отразени неведнъж по-високи стойности от действително дължимото и осъществената работа

Спрямо четиримата обвинени е взета мярка за неотклонение " Подписка ".

При следствието са разпитани 87 души и са конфискувани огромен брой материални доказателства. Очаква се Специализираният углавен съд да насрочи дата за разпоредително съвещание.

Припомняме, обвиняване против кмета на Златица беше повдигнато още през 2017 година

На 17 март същата година прокурор от СЗ " Антикорупция " - СГП изиска от Окръжен съд София да я в профил от служба до привършване на наказателното произвеждане. Искането обаче беше оставено без почитание, защото нямало заплаха Иванова да затрудни следствието.

През февруари 2018 година от прокуратурата увериха, че следствието по делото е към своя край без значение от усложненията в процеса на събиране на доказателства. Тогава стана ясно, че съдът по този начин и не е разрешил на СЗ " Антикорупция " да в профил кмета на Златица за корупция при публичните поръчки. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР