С две години трябва да се увеличи трудовият стаж на

...
С две години трябва да се увеличи трудовият стаж на
Коментари Харесай

Проф. Димитров: Имаме остър дефицит на работници, с две години трябва да се увеличи трудовият стаж

С две години би трябвало да се усили трудовият стаж на служащите. В Европа се споделя, че в случай че междинната дълготрайност на живота нарасне с три години, трудовият стаж би трябвало да се удължи  с две. Имаме изострен недостиг на служащи. Това съобщи проф. Григор Димитров от Надзорния съвет на НЗОК в ефира на NOVA News.

Думите му са във връзка съвета от МВФ да премахнем плоския налог. Според проф. Димитров в този момент харчим като богата страна, а е нужно да сме рационални.

" МВФ ни поучава да взимаме повече пари от богатите и по-малко от бедните ", разясни проф. Димитров.

Професорът се стимулира с числа.

" Дефицитът в нашата пенсионна система е огромен. ДОО е 24 милиарда, от които 11 милиарда лв. са дотация от страната за обществените заплащания. Пенсиите за година са към 21 милиарда лв. – към 1,7 милиарда лв. месечно. На всеки лев пенсия от налозите се покриват към 48 стотинки, а останалите са от дотация ", сподели проф. Димитров.

Относно решението 52 медикаменти за сърдечносъдови болести да станат безвъзмездни от 1 април, той сподели, че концепцията е била на Министерството на финансите. Това ще засегне сред 600-700 000 души, изясни той.

Професорът сподели, че се уголемява обсега на болесттите, за които се употребяват тези безвъзмездни лекарства – артериалната хипертония, исхемичната болест на сърцето и ритъмните отклонения. Парите, които ще бъдат дадени за тези медикаменти, ще бъдат за сметка на отчисленията от фармацевтичната промишленост, разясни проф. Григоров.

" Ще се отвори и описът с реинбурсираните медикаменти, който обгръща към 490 медикамента. За някои от тях Националният съвет ще увеличи равнището на възнаграждение от Здравната каса – доплащането за пациентите ще бъде понижено ", разясни проф. Григоров.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР