С два военно-транспортни самолета „Спартан“ от състава на 16-а авиобаза

...
С два военно-транспортни самолета „Спартан“ от състава на 16-а авиобаза
Коментари Харесай

Два военно-транспортни „Спартан“ с помощи и спасители заминаха за Турция

С два военно-транспортни самолета „ Спартан “ от състава на 16-а авиобаза – Враждебна през днешния ден, 11 февруари, се прави ротация на екипи, участващи в избавителни действия в Турция. Със самолетите ще бъде доставена и филантропична помощ за потърпевшите в южната ни съседка.

Самолетите излетяха от София към Адана в 9.00 ч. Те транспортират спасители от Столична община и ще доставят филантропична помощ от Българския червен кръст - одеяла, възглавници, постелъчни комплекти за 1 000 индивида, както и топли облекла и хигиенични материали, събрани по време на националната акция на БЧК в поддръжка на потърпевшите от земетресението.

„ Времето е от сериозна значимост и ние би трябвало да бъдем горди от това, че като нация успяхме да осигурим навременна помощ. Трябва да бъдем горди с нашите спасители и медици, с летците и наземния личен състав. С това, че институциите могат да работят взаимно и да окажат помощ на нашата съседка “. Това съобщи началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов в авиобаза „ Враждебна “.

Реакцията още от първия ден на нещастието сподели, значимостта на тренировките и ученията, съобщи адмирал Ефтимов. Той подчертава върху опита, добит в учението „ Баланс – Мащабно ръководство на земетресенията на Западните Балкани посредством взаимни действия по трансгранично съдействие, в което България взе участие с два военно-транспортни самолета Spartan C-27J, модул от Столична община за търсене и избавяне в градска среда и аварийно-спасителна техника.

Началникът на защитата акцентира, че учението е подкрепило даването на съответна реакция при подобен тип събития и подобряването на координацията, взаимоотношението и уменията на управителния и действен потенциал при даването на помощ в региона на гражданската отбрана.

В следобедните часове през днешния ден с противоположен полет в България ще се завърнат 13 чиновници от Столична община, 12 спасители от БЧК, както и пет кучета, които отпътуваха за Турция още в първия ден след земетресението, с цел да подкрепят избавителните действия.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР