С два милиарда евро ще бъде увеличен обемът на глобалната

...
С два милиарда евро ще бъде увеличен обемът на глобалната
Коментари Харесай

Горанов: Рано е България да мисли за финансиране от МВФ заради Covid-кризата

С два милиарда евро ще бъде повишен размерът на световната облигационна стратегия, посредством която страната ни може да поеме дълг от интернационалните финансови пазари. Това записаха депутатите от бюджетната комисия на второ четене на законопроекта за актуализацията на бюджета.

Лимитът на новия държавен дълг през цялата 2020 година ще бъде 10 милиарда лв., както бе препоръчано от държавното управление.

Въпреки че депутати от ГЕРБ предложиха в актуализацията да се запише и опция за финансиране посредством Международния валутен фонд, финансовият министър Владислав Горанов настоя тя да бъде оттеглена, тъй като страната ни не е на стадий, при който се постанова да прибегнем до най-големия международен заемодател.

Вносителят на предлагането за финансиране през Международния валутен фонд Менда Стоянова изясни, че желае да даде целия набор от благоприятни условия пред държавното управление, с цел да се обезпечи най-изгоден дълг, който се постанова поради рецесията с Covid-19.  Стоянова разгласи, че отдръпва предлагането, а финансовият министър Владислав Горанов беше безапелационен:

„ Рано е за сходен спор “.

В текстовете, утвърдени на второ четене от отрасловата комисия, остава опцията за финансиране посредством интернационалните финансови институции, както и посредством емисия външен дълг.

Тя ще бъде направена по контракта, подписан от страната ни през 2015 година, в който има предел от осем милиарда евро:

„ 5,144 милиарда са изтеглени, изразходвани и до 8 милиарда остават 2,856 милиарда евро да бъдат увеличени с още 2 милиарда – т.е.  да имаме предел по тази стратегия 4, 856 милиарда евро “, изясни Менда Стоянова.

От своя страна Българска социалистическа партия упорстват 42 000 души да получат подкрепяне от страната, тъй като краткотрайно остават без трудово заплащане поради рецесията с Covid-19.

За мярката са нужни малко над 900 милиона лв., които могат да бъдат пренасочени от модернизацията на армията. Депутатът от левицата Румен Гечев заяви:

„ Освобождаване от такса „ боклук “ и тротоарно право за месеците, в които няма активност на компаниите, които са затворени в резултат на заповедите на държавното управление. Освобождаване от връщане на Данък добавена стойност за периода на изключителното състояние на бракуваните хранителни артикули  - до 2000 лв. на търговски обект “.

Също по този начин Българска социалистическа партия упорства за повече пари за общините и за земеделските стопани, а Движение за права и свободи - страната да поеме и 60 % от осигуровките на служащите по мярката 60 към 40.

Депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев настоя и за по-голяма еластичност при безлихвените заеми от 1500 лв. за хората, останали без приход. Друго предложение е за още една скица за подкрепяне на бизнеса през Българската банка за развиване:

„ Линия за кредитиране на дребния и междинен бизнес до 100 000 лв. непосредствено от банката (ББР) или в случай че прецените  - не посредством гаранции, а посредством разпределяне на съответния запас, комерсиалните банки да го вършат. В един от двата разновидността “, сподели Цонев.

Актуализацията на бюджета ще бъде гласувана на второ четене на следващия ден в пленарната зала.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР