С два месеца са отлага въвеждането в търговска експлоатация на

...
С два месеца са отлага въвеждането в търговска експлоатация на
Коментари Харесай

Търговската експлоатация на терминала за ВПГ край Александруполис се отлага с два месеца

С два месеца са отсрочва въвеждането в комерсиална употреба на основния за енергийната сигурност на България терминал за полутечен природен газ (ВПГ) край Александруполис/Дедеагач. Сроковете от началото на януари се отсрочват до март 2024 година, съобщи БГНЕС.


Причината за двумесечното закъснение се дължи на признатия обновен бизнес проект на 3 ноември 2023 година на съвещание на Съвета на шефовете на плановото сдружение „ Газтрейд “ СА, което построява терминала за ВПГ. Актуализацията е била нужна поради утвърденото от Европейската комисия искане на гръцката страна за спомагателна държавна помощ по плана в размер на 106,1 млн. евро поради забележителното увеличение на плануваните разноски за строителство и употреба на оборудването, по отношение на в началото плануваните.

Бюджетът на строителството е обновен и включва двумесечно отсрочване на датата на комерсиална употреба до март 2024 година Строителните действия по създаване на свързващата инфраструктура на сушата ще бъдат приключени в средата на м. декември, а присъединението към газопреносната мрежа на DESFA S.A. се планува за края на м. януари 2024 година

Проектът за построяването на терминал за ВПГ до гръцкото пристанище е предпочитан за Европейския съюз. С решение на държавното управление на Бойко Борисов от 2020 година „ Булгартрансгаз “ закупи 20 % от акционерния капитал на плановото сдружение „ Газтрейд “ СА, което построява терминала за полутечен природен газ край Александруполис/Дедеагач.

Терминалът ще бъде третото сходно оборудване в района след тези Ревитуса (Гърция) и Крък (Хърватия), и ще способства значително за повишение на сигурността на доставките и диверсификацията на източниците на природен газ.

Планираният потенциал на терминала за регазификация и подаване към газопреносната мрежа на Гърция възлиза на 6,1 милиарда куб.м. природен газ годишно, като част от него ще премине и през българската преносна система. Проектът е в синергия с интерконектора Гърция-България (lGB) и други инфраструктурни планове в района като Разширението на Подземното газово вместилище „ Чирен “ и междусистемната газова връзка България-Сърбия.

Основни снабдители на ВПГ за терминала до Александруполис/Дедеагач се чака да бъдат компании от Съединени американски щати, Катар и други По IGB и различен съществуващи и бъдещи газопроводи в България и района може бъде доставян естествен таз за консуматори в България, Северна Македония, Сърбия, Турция, Румъния, Унгария, Молдова и Украйна.

Срокът на създаване на терминала е очакван за края на 2023 година, а въвеждането в комерсиална употреба - при започване на януари 2024 година /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР