С думите „стига, стига!“ американският президент Джо Байдън призова членовете

...
С думите „стига, стига!“ американският президент Джо Байдън призова членовете
Коментари Харесай

Байдън за стрелбите в САЩ: Стига! Стига!

С думите „ стига, стига! “ американският президент Джо Байдън прикани членовете на Конгреса на Съединени американски щати да забранят нападателните оръжия, да разширят инспекциите на искащите да си купят оръжие и да вкарат рационални ограничения за надзор на оръжията, с цел да вземат отношение към поредицата от всеобщи стрелби, които раздрусаха страната, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

В тирада от Белия дом, предавана директно в най-гледаното време по малкия екран, Байдън попита риторично страната, слисана от неотдавнашната пукотевица против възпитаници в Тексас, в болнично заведение в Оклахома, в Бъфало и Ню Йорк какъв брой време е нужно за смяна на закона за оръжията в Америка.

„ За Бога, какъв брой още касапници сме подготвени да приемем? “ попита Байдън.

Президентът демократ прикани за поредност от ограничения, на които през годините републиканците в Конгреса са се противопоставяли, в това число възбрана на продажбата на нападателни оръжия или, в случай че това не е допустимо, повишение на минималната възраст от 18 на 21 година, след навършване на която човек може да си купи оръжие. Байдън изиска също производителите на оръжия вие че да не бъдат предпазени оту правосъдно гонене за принуждение, осъществено от хора, ползващи техни оръжия.

„ Не можем още веднъж да разочароваме американския народ “, сподели Байдън и настоя републиканците да поддържат законопроекти за ограничения по надзор на оръжията.

Съединени американски щати, където има по-голям брой смъртни случаи от огнестрелно оръжие спрямо останалите богати страни, бяха разтърсени през последните седмици от стрелби с доста жертви в магазин за хранителни артикули в щата Ню Йорк, в начално учебно заведение в Тексас, където починаха 19 деца, и здравно заведение в Оклахома.

Законодателите обмислят ограничения, които да разширят инспекцията на евентуалните купувачи на оръжие и пробутване на закони, които ще разрешат правоприлагащите органи да лишават оръжието на лица, страдащи от психологични болести. Всяка нова мярка обаче, е изправена пред огромни трудности от страна на републиканците, изключително в Сената, а начинания за прекосяване към възбрана на щурмовите оръжия нямат задоволителна поддръжка, с цел да бъдат прокарани.

Въпреки политическите провокации, Байдън прикани Конгреса да работи.

" След Колумбайн, след Сенди хук, след Чарлстън, след Орландо, след Лас Вегас, след Паркланд, нищо не беше направено ", съобщи Байдън, изброявайки най-големите случаи на всеобща пукотевица през последното десетилетие. " Този път това не може да се случи ", съобщи президентът.

Привържениците на сигурността приканват Байдън да предприеме персонално по-строги ограничения за ограничение на оръжейното принуждение, само че Белият дом желае Конгресът да одобри закони, които ще имат по-дълготрайно деяние от всяка президентска заповед.

Вечерното послание на Байдън целеше въпросът за оръжията да остане централен за гласоподавателите. От началото на мандата си президентът е правил единствено два пъти такова послание – едно за пандемията от КОВИД през 2021 година и едно след стрелбата в Тексас предходната седмица.

Двама души и стрелецът починаха нощес при пукотевица пред черква в Еймс, в американския щат Айова, оповестиха управляващите, съобщи Асошиейтед прес.

Тримата са умряли на паркинга пред огромна черква в покрайнините на Еймс, заяви шерифството в окръг Стори. Църквата се намира покрай междущатско шосе 35, на към 48 километра северно от столицата на щата Де Мойн.

Шерифството не даде детайлности за стрелбата, само че сподели за телевизионния канал КССІ-ТV, че са били получени доста телефонни позвънявания малко преди 19 ч. и други потърпевши няма.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР