С думите си за ротация на ценностите и брокерите на

...
С думите си за ротация на ценностите и брокерите на
Коментари Харесай

Напрежение между премиер и президент и пред Паметника на Апостола

С думите си за " ротация на полезностите " и " брокерите на несвобода " Румен Радев възмути Николай Денков
Президентът Румен Радев не пропусна да укори ръководещите и със словото си пред Паметника на Васил Левски по време на поклонението за 151-ата годишнина от обесването на Апостола на свободата.

Докато говореше за почитта на поколенията пред Дякона, Радев направи препратки към днешната власт.

" В оскотялото ни време на ротация на правила и полезности, измежду брокери на нашата несвобода с техните тефтерчета Левски наподобява мъчително неосъществим ", намекна президентът по адрес на ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи, като обвърза властта и със случая на убития търговец на въздействие в правосъдната система, по прякор Нотариуса.

Радев продължи с алюзиите и паралелите, без да посочва поименно изпълнителната власт и болшинството.

" Апостолът не празнословеше, не обещаваше ненужно, думите му не радваха себелюбивите, само че на всички места го слушаха притихнали, тъй като думите му бяха същински, мощни и разбуждащи - от време на време горчиви, само че постоянно нужни, и тогава, и в този момент ", заяви още президентът.

Радев укори и тези,  " които в упоритостите си да се приравнят с Апостола, пробват да го принизят до себе си. Не, пътят към Левски е сложен и стръмен и по него се върви с каузи ".



Премиерът Николай Денков пък разпозна получатела на посланието на Румен Радев. Денков, който по време на церемонията беше паралелно до президента, разяснява пред медиите по-късно, че не е било времето и мястото за тези думи на президента.

" Тази игра на думи, мисля, че беше доста несъответствуваща през днешния ден ", отговори министър председателят на въпрос склонен ли е с казаното от президента Румен Радев в словото му, че живеем във " време на ротация на правила и полезности, измежду брокери на нашата несвобода ".

" Помислете за това, което чухме като цитати на Левски довечера - тъждество, независимост, европейско развиване. Нищо не се е трансформирало, просто не сме там, където той е желал да бъдем - по тази причина би трябвало да се борим ", добави Денков, представен от Българска телеграфна агенция.



" Принципите, които той заявява и които споделя, че би трябвало да съблюдаваме, са били извънредно непредвидени за неговото време ", уточни Денков и добави, че това е било " времето на монархиите, в което едни нации са опитвали към момента да владеят други нации ".

Веднага след словото на президента кметът на София Васил Терзиев пък означи, че Левски е знак на обединяването.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР