С думите си моят колега по блестящ начин демонстрира една

...
С думите си моят колега по блестящ начин демонстрира една
Коментари Харесай

Медведев: Изтребители винаги ще дойдат, важното е да има газ и централи

С думите си моят сътрудник по ослепителен метод показва една безспорна истина - изтребители постоянно ще дойдат, значимото е да пристигна газа и да работят електростанциите. Това съобщи съветският министър председател Дмитрий Медведев в края на изявлението си след срещата с премиера Бойко Борисов в София. 
 Борисов пред Медведев: България ще взе участие в газопреноса, тъй като ни се поставя  Медведев дойде у нас, докара шефовете на Газпром и Росатом (снимки)
Изявлението му пристигна, откакто Борисов, изброявайки сферите на съдействие, изясни, че " най-малко още няколко години би трябвало да поддържаме съветските самолети, до момента в който дойдат новите " и добави: " Няма да се плашите ", като се обърна към Медведев.

От изказванията на двамата министър председатели стана ясно, че главните тематики на диалозите са били продължението на " Турски поток " през България и интереса на съветската държавна компания " Росатом " към градежа на АЕЦ " Белене ".

" За по-нататъшни стъпки във връзка с " Турски поток " ще можем да приказваме след гаранция от Европейска комисия, че за този план няма да има загради ", разяснява Дмитрий Медведев.

Надявам се българските ни сътрудници схващат това и да работят по въпроса, сподели той и напомни проблемите към плана " Южен поток ".

" Между съветското държавно управление и Европейска комисия не се организират договаряния, което е неприятно, тъй като демонстрира подозрения един в различен ", акцентира Медведев и похвали Борисов за откровения и градивен разговор. 

" Нашето решение е ясно, в съгласие е с Европейската комисия. Ние го назоваваме газов хъб, господин Алексей Милер го назовава газоразпределител, тъй че както " Северен поток 1 " и " Северен поток 2 " се движат, по този начин и ние можем да транзитираме и да продаваме в газовия хъб към 15-16 милиарда кубически метра. Не виждам причина България да се отхвърля от това свое преимущество ", разяснява Борисов.

Целта на България е, откакто спре преносът на газ през Украйна и откакто тя тръгне по " Турски поток ", тръбите в България да не пресъхнат. Над 16 милиарда куб.м. газ минават през България сега, а са вложени 6 милиарда лв. за нови компресорни станции, добави Борисов.

" Нека ясно да кажа за тези, които подлагат на критика газоразпределителния хъб " Балкан " – България не желае нови количества газ. Но когато количеството газ към Турция спре, нашите тръби ще се изпразнят. И какво ще вършим тогава? ", попита риторично той.

Премиерът напомни, че " Южен поток " е бил огромен план за 60 милиарда кубика, а тук става въпрос за 15 милиарда кубика, като " да се приказва за взаимозависимост при 15 милиарда е неуместно ". 

Двамата разясниха и проектите за градеж на АЕЦ " Белене ". От съветската страна обяснили, че " Росатом " ще взе участие в търга за градежа на централата, само че даже и да не го завоюва, щяла да спомага оптимално, с цел да се построи. 

Борисов акцентира, че търгът за " Белене " е обществен, оптимално транспарантен и единствено в българския интерес.

" На река Дунава седят увити в найлони два нови реактора напълно български. Участието на съветската страна може да бъде в няколко посоки, а какво ще бъде, ще реши търгът ", сподели Борисов и добави, че към този момент има деклариран интерес от няколко страни. 

Борисов предложи да посредничи сред Русия и НАТО.

" Има сили, които се възползват да задават въпроса НАТО или Русия. Ние ясно сме споделили, че сме в НАТО, а връзките ни с Русия са прагматични ", сподели Борисов и добави, че Черно море море би трябвало да е море за туризъм, а не за военни кораби.

Борисов сподели още, че срещата сред двамата се организира " в едно извънредно с напрежение време, в което конкуренцията за въоръжението надвишава това от Студената война ".

" Аз съм от хората, които упорстват всички да се върне на масата на договарянията Един боен спор ще е гибелен за света. Готови сме да спомагаме ", сподели той.

В наличието на двамата министър председатели бяха подписани двустранни документи, измежду които изменена спогодбата в обществената сигурност, стратегия за взаимни дейности сред съветското министерство на икономическото развиване и българското министерство на туризма до 2021 година, проект за съвещания сред външните министерства на двете страни.

Медведев поздрави България по случай 141-годишнината от Освобождението от османско иго. Той добави, че тази година се означават и 140 години от началото на дипломатическите връзки сред Русия и България.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР