С достатъчно голямо мнозинство - 118 гласа, парламентът подкрепи ветото

...
С достатъчно голямо мнозинство - 118 гласа, парламентът подкрепи ветото
Коментари Харесай

Парламентът уважи ветото на президента по Закона за извънредното положение

С задоволително огромно болшинство - 118 гласа, Народното събрание поддържа ветото на президента Румен Радев върху Закона за изключителното състояние. Ветото беше в два аспекта – подправени вести и далавера.
Съгласно гласуването през днешния ден, отпада параграф 3, т. 2, писмен знак " а ". Това е тъкмо текстът, съгласно който се влиза в пандиза до 3 години и се постанова санкция от 1000 до 10 000 лв. за разпространяване на " погрешна информация " за заразителна болест . Текстът влизаше като корекция в Наказателния кодекс, член 326..
Отпада и текстът за спекулата , който беше предложение на Българска социалистическа партия – по-точно на водачът на социалистите Корнелия Нинова и нейният екип. Този текст беше вкаран в Закона за отбрана на потребителите и в него проблемите бяха два – формулировката " голословно високи цени ", както и това, че всички търговци трябваше " да дават на популацията предлаганите от тях артикули и услуги на цени равни на средноаритметичните цени на предлаганите от тях артикули и услуги през последните три месеца " преди оповестяването на изключително състояние или настъпването на злополучие по смисъла на Закона за отбрана при бедствия.
Съгласно признатото, от момента на обявяване на Закона за ограниченията по време на изключителното състояние, бизнесът ще би трябвало да заплаща предплатено корпоративен налог, на база прогнозната си данъчна облага за 2020 година. Спират се запори, само че не и дейности по към този момент стартирани запори – а изпълнителни дейности по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс ще има единствено в отбрана на значими държавни или публични ползи. Освен това, с обнародването Агенция „ Митници ” ще може да дава бевъзмездно иззети артикули, нужни за лечебни заведения, за работата на БЧК, за детски градини, учебни заведения, обществени заведения, държавни и общински институции. Също от влизането в действие на закона, не стопират да текат единствено периодите по наказателни производства за налагане на ограничения за насила – т.е. в случаи като арест и обжалването му, и по Закона за екстрадиция, както и давностните периоди, с приключването на които се погасяват или приключват права и се пораждат отговорности. Остават да се вършат неотложни нотариални производства и ще има дежурни нотариуси по региони, обезпечени от Нотариалната камара.
Не се стопират социално-осигурителните, пенсионните и здравните осигуровки.
Дебатът
Първа на трибуната застана ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, която не пропусна да каже по какъв начин президентът " начертал демаркационните линии " и се подиграл с заплахата от ковид на 3 март, при честванията на Шипка. Тя не пропусна да акцентира и на тезата на Красимир Ципов пред правната комисия – че " погрешна информация " съществува в (чл. 260в, 350а). В името на битката с ковид обаче ГЕРБ подава ръка за съпричастност и дава образец, стана ясно от думите на Дариткова.
Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова видя " прахосан заем на доверие " що се отнася до ръководството на ГЕРБ и " Обединени патриоти ". Тя упрекна ръководещите, че не се разблокирал Държавния запас и по този начин нямало маски за лекарите и популацията – дали пък в запаса няма неналичия, попита Нинова. Соцлидерът попита и къде е записано в закона обещанието за още по 1000 лв. за лекарите и медицинските сестри. Тя попита и по какъв начин за 20 дни България към този момент е на недостиг от 3,5 милиарда лв., откакто беше на остатък от 1,5 милиарда лв.. Нинова упрекна ръководещите, че не приели замразяването на сметките за ток, парно и вода, а към този момент имало 1300 регистрирани безработни за ден. Накрая Нинова упрекна ръководещите и, че не предложили нищо по-добро за спекулата от нейното предложение, което " несъмнено не е съвършеното ". " Ще подкрепим ветото с схващане, че нашият текст не е идеален ", съобщи соцлидерът и се закани да желае до дъно социално-икономически проект от ръководещите за потърпевшите от рецесията с ковид.
Тома Биков от ГЕРБ отвърна, че няма закон, който да спре спекулата – просто би трябвало да няма дефицити и няма да има далавера.
Александър Симов от Българска социалистическа партия пък уточни, че доста по-лош резултат от така наречен подправени вести имали думите на финансовия министър Владислав Горанов, че в този момент не било време да се приказва за народна власт. " Свободата на словото е полезност на полезностите и не може да я слагаме под риск ", акцентира аленият народен представител. " Хората би трябвало да имат правото да споделят каквото си желаят, а не да усещат непрекъсната опасност от полицейска кубинка ", добави той.
Адашът му от Вътрешна македонска революционна организация – Александър Сиди, не се съгласи с ветото за " погрешната информация " и даде образци – че депутатите си дали своят вот 45 дни почивка, че водата на София е отровена (това беше публикувано от Таско Ерменков) и по какъв начин кацали самолети на Безмер да заселват Странджа, като убиват козичките на баба Дора. Сиди обаче похвали президента за ветото върху текстовете за спекулата и добави, че Вътрешна македонска революционна организация няма да поддържа ветото за подправените вести и ще внесе още веднъж текст за битка с подправените вести – той беше показан в края на предходната седмица. След това Сиди и Симов се заубеждаваха кой повече поддържа качествената публицистика – Вътрешна македонска революционна организация или Българска социалистическа партия.
Крум Зарков, също от Българска социалистическа партия, иронизира, че ГЕРБ се смятали за непогрешими и не си признали за подправените вести, като добави, че щом президентът вижда двусмислие в текстовете за спекулата, Българска социалистическа партия се съгласява и приема, че не би трябвало да се одобряват. А Георги Свиленски попита за какво ГЕРБ подкрепили предлагането на Българска социалистическа партия за спекулата и какви хора са хората, подкрепящи " групово предложение ". Свиленски безусловно се подигра и на Бойко Борисов за вчерашната му дрънканица от час и нещо, в която, по думите на аления народен представител, Борисов обяснявал по какъв начин ходел през 90-те години да купува хумана за щерка си, която е родена 1983 година.
Павел Шопов от „ Атака ” пък сподели, че трябвало да има единство, само че не и то " да намирисва на договорка ". Според него, договорката се състояла в предложение на Йордан Цонев и Хамид Хамид, с което се разчиствали " вътрешни за Движение за права и свободи сметки ". Шопов по този начин и не уточни кой текст има поради, само че заключи, че " Движение за права и свободи сега ръководи ".
Венец на целия спор беше моментът, в който ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева прекъсна депутата от Българска социалистическа партия Валери Жаблянов с думите, че " либерализмът ѝ се изчерпал ". Караянчева наказа още Спас Гърневски от ГЕРБ и Стоян Мирчев от Българска социалистическа партия, тъй като се обиждаха на " терорист - фашист ". А Искрен Веселинов от Вътрешна македонска революционна организация уточни след тези нападки, че Народното събрание би трябвало да покаже, че вдъхва кураж, а с такива прояви не се получава.
Колегата на Веселинов – Юлиан Ангелов, попита къде е парламентарната група на " Воля ", " българските безотговорници ", а Караянчева отвърна, че не може да въздейства на решенията на депутатите да участват или не в пленарна зала.
Още: " НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 23 март "
" 190 са доказаните случаи на ковид в България (ВИДЕО) "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР