С допълнението на заповед от 22 юли 2022 г. на

...
С допълнението на заповед от 22 юли 2022 г. на
Коментари Харесай

Предвижда се изключение от забраната за косене на тревата, ако площите са от Натура 2000

С допълнението на заповед от 22 юли 2022 година на министъра на земеделието доктор Иван Иванов, за площите в предпазени зони Натура 2000 се планува изключение от въведената възбрана земеделските стопани да не правят косене на тревата.

С в допълнение прелюдия период за възбрана за косене от 25.07.2022г. до 07.08.2022 година, според заповедта на министъра на земеделието, земеделските стопани, обработващи площи в предпазени територии, са възпрепятствани да косят трева и стопаните са лишени от опцията да обезпечат сено за изхранване на животните в този интервал, което в допълнение затруднява активността им.

Поради тази причина в препоръчаното допълнение на заповедта за площите по Натура 2000 е планувана опция за косенето на трева, само че единствено при изискване, че се съблюдават рекомендациите, планувани в заповедите на министъра на околната среда и водите косенето да се прави ръчно или с косачки за постепенно косене от центъра към периферията или от единия завършек на площта към другия с ниска скорост.

За използване на мярка 12 „ Плащания по Натура 2000 и Рамковата инструкция за водите " от Програмата за развиване на селските региони за интервала 2014 - 2020 година се планува, че финансовата помощ се дава за съблюдаване на възбраните за земеделска активност, включени в издадените от министъра на околната среда и водите заповеди за оповестяване на съответната предпазена зона.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР