С “докторе се обръщат в Куклен към Сашо Емилов, въпреки

...
С “докторе се обръщат в Куклен към Сашо Емилов, въпреки
Коментари Харесай

Пловдивски студент любимец на цял град

 С “докторе " се обръщат в Куклен към Сашо Емилов, макар че той към момента не е доктор. 23-годишният юноша е четвъртокурсник в Медицинския университет в Пловдив и мечтае един ден да е фамозен сърдечен хирург като проф. Александър Чирков.

“Заболяванията на сърцето предизвикват най-голяма смъртност. Затова желая да специализирам в тази област, откакто завърша. Няма нищо по-хубаво от това да спасиш човешки живот ", изяснява Сашо. Близките му описват, че още като дребен желаел да стане доктор. Подарили му детска слушалка и тя станала обичаната му играчка. Запалил се още повече, когато почнали да учат в главното учебно заведение биология и химия. Впоследствие избрал паралелка с природо-математически профил в пловдивска гимназия, с цел да получи по-добри познания по двата предмета, с които се кандидатства медицина.

“Семейството му няма огромни финансови благоприятни условия. Майката работи като хигиенистка на автогара, а бащата – в строителството. Те обаче от самото начало подкрепяха сина си. Казваха, че самун и сол ще ядат, само че ще го изучат ", разясняват съседи на Емилови.

В Куклен се възхищават на упоритостта, с която будният юноша преследва задачата си. Неправителствени организации му помогнали, като поели частните уроци по биология. Безплатните занимания по химия в общинския детски комплекс в Пловдив пък били задоволителни за подготовката по химия. Сашо кандидатствал в медицинските вузове в Пловдив и Плевен и бил признат и в двата от раз. Избрал първия, защото е по-близо до дома му.

“В университета ми е забавно. Давам всичко от себе си, с цел да възприемам материала. Чета непрестанно. Един доктор не може да си разреши да има пропуски в знанията, тъй като е виновен за други хора ", споделя Емилов. Той признава, че поданици на Куклен от ромската общественост постоянно го търсят, когато имат здравни проблеми. Изслушвал ги, преглеждал ги, само че ги насочвал към джипито или подобаващ експерт. “Мога да преслушам белия дроб и сърцето и да открия находка, само че в никакъв случай не си разрешавам да постановявам лекарства, защото към момента не съм се дипломирал и нямам право да церя ", прецизира Сашо.

Въпреки натовареността си в университета той намира време да върви и във фондация “Инди рома ", която е измежду организациите, оказващи му помощ за таксите във вуза. Емилов се среща с деца и техните родители и беседва с тях за вредата от ранните бракове.

“Опитвам се да ги убедя, че най-важното е да получат обучение, с цел да се интегрират и да са потребни на себе си и останалите ", показва бъдещият доктор. Председателят на “Инди рома " Албена Костадинова, която е и общински консултант в Куклен, споделя, че Сашо е образец по какъв начин дете от непретенциозно семейство може да сбъдне фантазията си с доста труд и предпочитание.

“Той възпламени и други деца да учат Малките го гледат с удивление и желаят да са като него. Гордост е за цялостен Куклен ", разяснява Костадинова. Малцина в градчето знаят, че младежът написа и стихове. Възнамерява в най-скоро време да издаде книга. Според него няма нищо невероятно, когато човек желае нещо, написа. След няколко години Сашо се вижда като съумял кардиолог в България. Твърди, че кариерата на открито в никакъв случай не го е блазнила, тъй като е мощно завързан към фамилията си и родния дом.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР