С добре дошла“ и свежи цветя посрещнаха съпругата на българския

...
С добре дошла“ и свежи цветя посрещнаха съпругата на българския
Коментари Харесай

Първата дама на България гостува в Истанбул на ученици от български училища


С „ добре пристигнала “ и свежи цветя посрещнаха брачната половинка на българския държавен глава госпожа Десислава Радева  Десислава Радева Десислава Радева е брачната половинка на настоящия президент на Република България Румен Радев. Родена в екзархийския дом на общността на българите в Истанбул. Тя гостува в този най-български дом на мегаполиса по покана на българското неделно учебно заведение " Св. св. Кирил и Методий ", което се обитава в екзархията, и на одринското учебно заведение " Иван Вазов ", с цел да отбележат дружно с учениците Лазаровден и Цветница.

Срещата мина в доста топла и сърдечна атмосфера.

Г-жа Радева седна при децата, беседва с тях за това по какъв начин учат, какви са усещанията им, от какво имат потребност. Възпитаниците изнесоха богата стратегия със стихове и песни на български език, готова особено за това събитие.

Г-жа Радева дружно с децата и родителите се хвана на кръшно българско хоро, а възпитаниците на двете български учебни заведения в Турция поканиха гостенката да им гостува отново.

„ За нас е голямо благополучие, че сме дружно на този прелестен пролетен празник Лазаровден и Цветница, празникът на цветята, който отразява пробуждането на природата “, сподели директорката на българското неделно учебно заведение в Истанбул госпожа Невин Ачикбашиева.

Състоя се и среща диалог с управлението на българската общественост, отпред с ръководителя на църковното настоятелство Васил Лиязе. Г-жа Радева подари икона на общността, която доста години съхранява изконните български обичаи в града край Босфора.

Сутринта в неповторимата българска желязна черква " Св. Стефан " в Истанбул се отслужи литургия за светлия християнски празник Лазаровден, на която госпожа Десислава Радева  Десислава Радева Десислава Радева е брачната половинка на настоящия президент на Република България Румен Радев. Родена участва, възпламени свещи, поклони се пред иконите. Съпругата на българския президент уточни, че за пръв път посещава " Св. Стефан " след реставрацията и е доста впечатлена. След това тя посети и Вселенския патриарх Вартоломей във Вселенската патриаршия.

Съпругата на българския президент госпожа Радева през вчерашния ден се е срещнала и разговаряла в Истанбул със брачната половинка на президента на Република Турция госпожа Емине Ердоган. Стана известно, че срещата сред двете дами, инициирана от българска страна, се е състояла в елитния хотел Чъраган сарайъ на брега на Босфора.

Изключителни ограничения за сигурност от страна на турските управляващи съпътстваха на всички места деянията на госпожа Радева. Около 30 служители на реда я охраняваха в " Св. Стефан ", още толкоз в Екзархията. Отцепени бяха за придвижване улиците, до момента в който минаваше колата, в която пътуваше.

Представители на българското генерално консулство в Истанбул, отпред с генералния консул Васил Вълчев придружаваха брачната половинка на президента.

Г-жа Радева посети и фамозния парк с лалетата Емирган, цветния знак на Истанбул.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР