С до 7 лв. ще поскъпне издръжката на живот на

...
С до 7 лв. ще поскъпне издръжката на живот на
Коментари Харесай

КНСБ: Новите цени на тока и парното ще увеличат енергийната бедност

С до 7 лева ще нарастне издръжката на живот на човек от домакинство поради новите цени на топло и електрическата енергия по данни на Института за обществени и синдикални проучвания към КНСБ, оповестиха от синдиката през днешния ден.

През юни т. година издръжката на живота доближи до 590 лева, а в този момент упованията са в края на годината да доближи размер приблизително на разположение от 4-ри членно домакинство от към 595 - 597 лева, показват от КНСБ.

Най-силно наранени от поскпъвнате съгласно синдиката ще бъдат живеещите в София, където 61,2 % от жилищата са с парно отопление от централен източник. При междинна сметка от 150 лева за парно, през идващите зимни месеци столичани ще заплащат с към 11 лева повече, което значи, че общо разходът за целия отоплителен сезон ще нарасне с към 55-60 лева, пресмятат от КНСБ.

Това от своя страна ще докара до повишаване на енергийната беднотия, предвиждат от синдиката. По данни на Евростат 36,5 % от българските жители през 2017 година не са имали опция да поддържат домовете си задоволително топли, при приблизително за Европейски Съюз от 8,2 %.

Като се има поради, че към 1,2 млн. пенсионери у нас получават пенсия под линията на беднотия /321 лева./ и към 75 % от семействата в страната живеят с общ приход на едно лице под нужните средства за прехрана на живота /590 лв/,  всяко даже и нищожно повишаване на живота неизбежно ще свие потреблението, а хората в беднотия и обществено изключване ще не престават да нарастват, показват от синдиката.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР